Nem dollárfedezetű a Tether: a cég szépen csöndben frissítette az USDT fedezeti összetételét

A Tether diszkréten frissítette USDT stabilcoin fedezeti összetételét. Az eddig állítólagosan 100%-ban dollártartalékokkal fedezett USDT stabilcoin most már “hagyományos valuta és egyenlő számú készpénz mellett időről-időre, … más eszközöket és hitelköveteléseket is tartalmaz, amit a Tether bocsátott ki harmadik feleknek.”

A Tether korábban váltig állította, hogy a stabilcoinja 100%-ban USA dollár tartalékokkal van fedezve. Még decemberben a Bloomberg arról számolt be, hogy a Tether bizonyítottan minden egyes USDT érméje mögé egy dollárt helyez fedezetként, miután a portál kezébe került egy pénzügyi audit, mely alapján a Tether cég milliárdokat parkoltat dollárban az offshore számláin.

Az “USDT hivatalosan is nem dollárfedezetű”, írta egy Reddit kommentelő tegnap. Mások arra kezdtek el spekulálni, hogy az USDT mögött (már ha egyáltalán van valami mögötte), más kriptók is lehetnek.

A módosítás ugyanakkor egybecsenghet a Tether elleni idézéssel is, amit az amerikai határidős árucikk kereskedési bizottság adott ki, mely komolyan vizsgálja a Tether és USDT stabilcoinja körül kialakult visszásságokat.

A hír egyenlőre nem érte sokként a piacokat. A Tether egyébként is kezdi elveszteni domináns stabilcoin szerepét a versenytársak megjelenésével. 2018 végére a három évvel ezelőtti USDT dominancia 98%-ról 73%-ra csökkent.

Ennek ellenére továbbra is jelentős szerepe van a kriptók napi kereskedési volumenében. A publikáció időpontjáig, az elmúlt 24 órában 7 861 726 433 USD volt az USDT-ben lebonyolított kereskedési volumen. Az USDT párok feleltek az elmúlt 24 órában, a teljes volumen 26%-áért.