Már egy teljes félautomata gépfegyver is előállítható 3D nyomtatóval

Szinte megállíthatatlanul terjednek a 3D-s nyomtatással előállítható fegyverek. Most pedig már mintegy 350 dollárért (kb. 105 ezer forint) gyakorlatilag bárki “nyomtathat” magának akár egy félautomata gépfegyvert is. Félelmetes, hova fajul a világ a technológia fejlődésével, mely valóban nem ismer határokat.

Már talán senkinek nem mond újat a 3D nyomtató, mely teljesen átírta a technikai forradalmat. A nyomtatóval – ha megfelelő célokra használjuk – gazdasági növekedés idézhető elő, hiszen rendkívül hasznosnak bizonyul mind az iparban, mind pedig a gyógyászatban. Ne feledkezzünk meg azonban az érem másik oldaláról. A modern világ jó, a modern világ menő, a modern világ azonban meglehet, hogy az emberiség kihalását idézi elő. A 3D-s nyomtatással ugyanis egy újabb lehetőség került az emberek kezébe, és most sem mindegy, hogy a kifejlesztett technológiát mire is használja.

A probléma gyökerei 8 évre nyúlnak vissza, amikor a Defense Distributed 2013-ban bemutatta a Liberator nevű 3D nyomtatással készített pisztolyt. A tervrajzot akkor több százezren letöltötték, mielőtt letiltották volna. Két évvel ezután, a portál engedélyt kért a további tervrajzaik nyilvánosságra hozatalára, melyet meg is kapott. Azóta ugyan a bíróság felülírta döntését, a lavina elindult. A tervrajzokat már bárki letöltheti az internetről és egy 3D-s nyomtatóval párosítva kinyomtathatja a fegyver részeit, melyeket összerakva egy teljesen működőképes fegyvert kaphat. Vannak olyan országok – mint például az Egyesült Államok -, ahol a fegyvernyomtatás teljesen legális, Európában azonban egyelőre a törvény szigorúan bünteti az ilyesfajta megmozdulásokat.

Összességében tehát a technika továbbfejlődött. A Deterrence Dispensed csapat ugyanis – mely a már említett Defence Distributed fegyvernyomtató cég terveit követi – hamarosan bemutatja a működőképes, továbbfejlesztett 3D-s félautomata gépfegyver terveit.

Az FGC-9 házi készítésű gépfegyver

A Deterrence Dispensed csapat, mely több ezer fős rajongói tábornak örvend, a fegyverekről és megalkotásukról készült tervrajzokat már régóta előszeretettel osztja meg az interneten. A gyengébb kézifegyverek mellett, a csapat most egy teljesen működőképes félautomata gépfegyvert készített, melyet FGC-9-nek nevezett el. Az elnevezése egyébként a fegyverek ellenőrzési szabályainak a felrúgására utal. A fegyvert pedig bárki megalkothatja akár egy 250 dolláros (kb. 74 ezer forint) nyomtatóval, alapanyagokkal együtt pedig mindössze 350 dollárból (kb. 105 ezer forint) kijön.

Az FGC-9 tervezője – álnéven „Ivan” – elmondása szerinta projekt egyre ambiciózusabb”, és több mint valószínű, hogy a házi készítésű fegyverek hamarosan el fognak terjedni. Mivel pedig a 3D-s nyomtatott fegyverek lehetővé teszik a szabályozások kikerülését, komoly veszélyekkel kell szembenéznünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük