Már egymillió felett az egész bitcoint birtokló tárcák száma

A Glassnodes adatai szerint egymillió fölé emelkedett a legalább 1 BTC-t birtokló tárcák száma. Mivel a Bitcoin protokoll szerint soha nem lesz 21 milliónál több érme kibányászva, ezért könnyen lehet, hogy ennek az egymillió tárcának a tulajdonosai idővel nagyon gazdagok lesznek.

A Bitcoin protokoll szabályai szerint az idő előrehaladtával egyre nehezebb bitcoint bányászni, míg az árfolyam és a kereslet növekedésével folyamatosan csökken annak az esélye, hogy valaki egy egész bitcoint birtokoljon. Ez a készletkorlátozás nem csak a kriptovaluta ritkaságát eredményezi, hanem hozzájárul az értékének és egyedülállóságának növekedéséhez is. A BTC tárcák elemzése azt mutatja, hogy miközben a tárcák száma folyamatosan nő, egyre több tárca rendelkezik legalább 1 BTC-vel.

A Coindesk cikke megjegyzi, hogy az FTX kriptotőzsde csődje is nagy lökést adott a folyamatnak: bár ebben az időszakban minden bizonnyal csökkent az érdeklődés a bitcoin iránt, sokan helyezték kriptodevizájukat letétkezelő nélküli tárcákba, ahelyett, hogy egy kriptotőzsdén tartva kockáztassák érméik esetleges elvesztését. Ez azért jelenthette az egész bitcoint birtokló tárcák növekedését, mert a tőzsdék jellemzően néhány walletban tárolják a befizetett összegeket, így amikor az egyes felhasználók kiutalják maguknak a bitcoinjukat, akkor új 1 feletti egyenleggel rendelkező tárcák jelennek meg a blokkláncon. A kockázatok mellett az is közrejátszhatott, hogy a nagy piaci átrendeződések során sok hosszútávra tervező befektető kiutalja saját tárcájára a bitcoinját, hiszen ha 30 ezer dollárért nem adta el a tőzsdén, akkor 15 ezerért sem fogja.

Az egymilliós határ elérése egy tavaly február óta számított 20%-os növekedésnek köszönhetően valósult meg. A blokklánc adatok azt mutatják, hogy ezen tárcák száma 79 000-rel nőtt november és január között. Úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapok trendjének számító BRC-20 tokenek emelkedése nem sokat tett a nagy tárcák számának növelésének érdekében, ugyanis a BRC-20 szabvány márciusi bevezetése óta mindössze 30 000 új tárcával bővült az egész BTC-t tartók klubja.

A nagy növekedés ellenére az elemzők úgy látják, hogy a jelenlegi bitcoin-tranzakciók többsége a kisebb egyenlegű tárcákból származik. „A 2019-es utolsó csúcs idején a legtöbb BTC-tranzakció nagyobb értékű volt, 1000 és 10 000 dollár között” – nyilatkozta Tom Rodgers, az ETC Group Elemzési Vezetője a CoinDesknek. „Ebben az időszakban a legtöbb bitcoin-használó kereskedésre használta a bitcoint.”

„Az elmúlt hét adataival összevetve nagy a különbség: a bitcoin-tranzakciók legnagyobb csoportja – 359 560 darab tranzakció – 1 dollár alatti értékben történt. Ez a bitcoin forgási sebességének hatalmas növekedésére utal. A felhasználók valóban használják a BTC-t, ahelyett, hogy csak cold walleteken tárolnák, vagy kereskednének vele a tőzsdén.” – tette hozzá Rodgers.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek