Már nem menő hamis forgalmat mutatni – visszaszorulóban a kriptopénz váltók volumen csalásai

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Blockchain Transparency Institute jelentése szerint 35%-al visszaszorult a hamis kereskedési forgalom (wash trading) a top 40 kriptopénz tőzsdén.

Már évek óta probléma a szektorban, hogy a kriptopénz tőzsdék hamis kereskedési volumen adatokkal próbálják elhitetni az ügyfelekkel, hogy tőkeerős, biztonságos cégek. A wash trading során a tőzsde saját számlái között kereskedik, azt a látszatot keltve, hogy nagyobb a hamis kereskedési forgalom a platformon, mint ami valójában. A CoinMarketCap az ügyre reagálva tavaly augusztusban módosította a módszert, ami alapján a tőzsdék forgalmi számait közzé teszi, akkor robbant a hír, hogy a piac forgalom 2/3-a tulajdonképpen csak manipulált számsor.

A kriptotél azonban úgy tűnik megtette jótékony hatását, és kikoptatta a piacról azoknak a szereplőknek egy részét, akik nem tisztességesen működnek.

A Blockchain Transparency Institute szeptemberi jelentése arról számol be, hogy a hamis kereskedési volumen, a wash trading 35%-al szorult vissza az utóbbi időben a legnagyobb kriptopénz tőzsdéken. A jelentés szerint a legtisztább adatokat a Poloniex, a Kraken, a Coinbase és az Upbit szolgáltatja, míg az OKEx és a Bibox váltóknál kérdéses, hogy a valós kereskedés forgalom mennyire tér el a jelentett adatoktól. Csökkent a wash trading a Binance-n is, a korábbi 20%-ról 10%-ra csökkent az saját számlák közötti kereskedés. Ha lehet hinni az adatoknak, a Japánban és az Egyesült Államokban működő tőzsdék esetén a legkevesebb a hamis kereskedési volumenek jelentése, mely minden bizonnyal a szigorúbb szabályozási rendszer miatt fordul elő.

A BTI szerint sajnos a CoinMarketCapen még mindig nem teljesen tisztított volumenek láthatunk, szerintük ugyanis az LBank, a BW.com, a Bit-Z, a Coinbene és az OEX is benne van a top 10 volumen listában, pedig a wash trading ezeken a platformokon több, mint 95%-os.

Hamis kereskedési adatok

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.