Már szöveges keresőmotorral is kereshetünk a Bitcoin blokkláncon

Preturnio néven indult keresőmotor szolgáltatás, amelynek segítségével szöveges keresést indíthatunk a Bitcoin blokkláncon tárolt adatokban. Bármilyen hihetetlen, de eddig csak a hexadecimálisan kódolt adatok között lehetett kutakodni.

A Bitcoin blokkláncán bármilyen információra rákeresni viszonylag bonyolult feladat, és különösen igaz volt ez mostanáig a szöveges keresésekre. Az új fejlesztés a tranzakciók ún. “coinbase,” “OP_RETURN” és “Ordinal inscription” részében keres egyszerű szövegeket. Ez azért jelent nagy könnyebbséget, mert a blokkláncon lévő adatokat a rendszer alapértelmezetten hexadecimális formátumban tárolja, melyeket a Preturnio konvertál olvasható, szöveges formátumba.

Az OP_RETURN utasítást 2014-ben adták hozzá a Bitcoin protokollhoz, elsősorban az egyszerű, olcsó és biztonságos időbélyegzési szolgáltatások létrehozása érdekében. Ez egy olyan utasítás a Bitcoin blokklánc protokolljában, amely lehetővé teszi az adatok tárolását pénzügyi tranzakciók futtatása nélkül. Elsősorban digitális aláírásra, felhasználói hitelesítésre és a tulajdonjog igazolására használják, de a közelmúltban elindított Ordinals projekt is erre a funkcióra épül.

A Preturnio egészen a Genezis blokkig visszamenőleg (a Genezis blokk az első, Satoshi által feltöltött blokk a Bitcoin blokkláncon) minden kibányászott blokkon lefuttatja a keresést, hogy megtalálja a tranzakciókon belül a felhasználó által keresett szöveg, vagy minta egyezését. A weboldal többféle keresési lehetőséget is kínál, kereshetünk egyetlen szóra, kifejezésre vagy betűkombinációra.

A dokumentáció példákat is hoz, hogy hogyan érdemes használni a keresőmotort: alapesetben a Preturnio minden olyan tranzakció eredményét visszaadja, amely tartalmazza a keresett kifejezést, vagy annak egy részét. Ha egy pontos kifejezésre szeretnénk keresni, akkor a lekérdezést idézőjelbe kell tenni, így csak a szó szerinti egyezésekre kapunk találatot. A leírás szerint “az egynél több szót tartalmazó keresési kifejezések esetén a Preturnio csak olyan tranzakciókat ad vissza, amelyekben az összes szó szerepel – ha egy tranzakció tartalmazza a kifejezések egyikét, de nem az összeset, akkor az nem jelenik meg a keresési eredmények között.”

A Preturnio célja, hogy egyszerű és hatékony keresési funkciókat kínáljon, amelyek gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a Bitcoin blokkláncon tárolt információk böngészését és keresését.