Már több, mint 1 millió dollárt csaltak ki az áldozatoktól a pornós zsaroló emaillel

A Symantec vírusirtó cég jelentése szerint a kiberbűnözők az elmúlt év során már több mint egy millió dollárt csaltak ki a pornós zsaroló emailjeikkel az áldozatoktól.

A Symantec napokban megjelentett jelentése a sextortion témakörét vizsgálta. Az elemzés szerint már több, mint 1.2 millió dollár értékű bitcoin érkezett a csalók számláira az elmúlt 12 hónap során, melyet a zsarolásra épülő emailekkel csaltak ki az áldozatoktól.

Csak 2019 első öt hónapjában 300 millió csaló emailt állított meg a Symantec. Ennek ellenére több száz millió email célba ért, és úgy tűnik, kifizetődő a csalás. A közel 5000 emailben szereplő bitcoin cím elemzéséből arra jutottak, hogy 63 címre összesen 243 tranzakció érkezett. Ezzel csak májusban például 12.8 bitcoinnal lettek gazdagabbak a csalók.

Pornós zsaroló email a trendi a hackerek között

Az angolul sextortionnak nevezett csalás során egy zsaroló emailt küldenek az áldozatoknak, melyben bitcoint követelnek. A zsarolók azt állítják, hogy kínos felvételekkel rendelkeznek az áldozatokról, amit a webkamerán keresztül készítettek, miközben a gyanútlan áldozat éppen pornót nézett. Ha a váltságdíjat nem fizetik meg, akkor azzal fenyegetőznek, hogy felvételeket elküldi az áldozat összes ismerősének és családtagjának, ezzel igen kellemetlen helyzetbe hozva őt.

Több százmillió hasonló tartalmú emailt küldtek már szét világszerte a csalók. Legtöbbször egy korábban használt és kiszivárgott jelszót írnak a tárgyba, amellyel felkeltik az áldozatok figyelmét és azt a látszatot keltik, valóban hozzáfértek a gépükhöz.

A csalók pár száz dollár értékű bitcoint követelnek egy bizonyos határidőig. Az összeg pont jól van belőve: ahhoz elég nagy, hogy jelentős összegeket nyerjenek, ahhoz viszont nem túl nagy, hogy a rettegő áldozatok ne fizessék ki.

Pornós zsaroló email
Így néz ki egy pornós zsaroló email

Mit lehet tenni a zsarolás ellen?

Fontos kiemelni, hogy ezek a zsaroló emailek leginkább a kiszivárgott jelszavakra szakosodott adatbázisokból szerzik az email címeket és jelszavakat. Eddig nem érkezett jelentés arról, hogy valóban feltörték volna ezeknek az embereknek a gépét és webkameráját, tehát sok esetben csak egy blöff áll a háttérben.

Néhány dolgot azonban mi is tehetünk az online biztonságunk fokozása érdekében:

  • Nem szabad megnyitni semmilyen ismeretlen forrásból származó email csatolmányát vagy linkjét.
  • Minden interneten használt platformhoz másik jelszót használjunk és ezeket változtassuk rendszeresen.
  • Ahol csak van rá mód, állítsuk be a két faktoros azonosítást.
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes leragasztani a webkamerát, hogy ha mégis feltöri valaki a gépet, akkor se lásson semmi kompromittálót a kamerán keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük