A Marathon bányászcég 50 EH/s-ra növeli a hashráta célt

A bitcoin bányászattal foglalkozó Marathon Digital bejelentette, hogy a közelmúltbeli felvásárlások után megnövelt kapacitásra hivatkozva a 2024-es hashráta célját másodpercenként 35-37 exahashról 50 EH/s-ra emeli.

“Tekintettel a közelmúltbeli felvásárlások után rendelkezésünkre álló kapacitásra és a hashráta nagyságára […] most úgy gondoljuk, hogy lehetséges számunkra, hogy 2024-ben megduplázzuk a Marathon bányászati tevékenységének méretét.” – magyarázta Fred Thiel, a Marathon vezérigazgatója. Thiel szerint a cégnek nincs szüksége további tőkebevonásra az új célként kitűzött hashráta eléréséhez.

A cég közelmúltbeli felvásárlásai közé tartozik egy 200 megawattos bitcoin bányászati központ, amelyet márciusban vásárolt meg a Digital Applied-től 87,3 millió dollárért. Valamint két további, összesen 390 megawattos bányászati létesítmény a Generate Capital-tól, amelyeket tavaly decemberben 179 millió dollárért vettek meg.

hashráta rangsor

A Marathon jelenleg 24,7 EH/s-os hashrátával büszkélkedhet a bitcoin bányászatban. Őt követi a Core Scientific és a Riot Platforms 16,9 EH/s-os, illetve 12,4 EH/s-os hashráta teljesítménnyel. Ha a Marathon eléri az 50 EH/s-os célt, az több mint 100%-os növekedést jelentene a cég hashrátájában 2024 elejéhez képest.

A Marathon (MARA) részvénye április 25-én 0,42%-kal 19,01 dollárra esett, de a Google Finance szerint a bejelentést követő órák utáni kereskedésben már újra 4,5%-kal emelkedett.

Marathon

A Marathon árfolyama több mint 15%-kal emelkedett az április 20-i negyedik Bitcoin feleződés óta. Ez a növekedés összhangban van az iparág más bányászcégeinek növekedésével.

Miközben a blokkjutalom 3,125 Bitcoinra feleződött – ami a jelenlegi árakon 200 000 dollárt ér -, a bányászok a felezőnapon rekordot jelentő 128 dolláros átlagos tranzakciós díjból profitáltak. Ezzel többet kerestek mint általában a felezés előtt.

bitcoin tranzakciós díj

A 840 000-es blokk utáni keresletnek a nagy része a mémcoinok és a NFT-k rajongóitól származott. Ők a Runes protokollon keresztül egymásra licitáltak a “ritka satoshik” feliratozásáért és véséséért.

A tranzakciós díjak azonban azóta újra 13 dollár környékére csökkentek az YCharts szerint.