Maroknyi titokzatos programozó irányítja a Bitcoin hálózatát?

Egy kezeden meg tudod számolni, hányan vannak, valójában a Bitcoin-programozók kis csoportja irányítja a hálózatot – állítja egy cikk. A hálózat karbantartói legalább egyszer titokban kijavítottak egy olyan kritikus hibát, amely tönkretehette volna a Bitcoint.

Nagy a felzúdulás a Bitcoin-táborban, miután a The Wall Street Journal egyik cikkében azt állította, hogy a Bitcoin-hálózat egy maroknyi titokzatos programozóra (kódolóra) támaszkodik. A hálózat fenntartóinak egy kis csoportja biztosítja a legnagyobb kriptopénz alapját. A riport szerint a gyakran “Bitcoin Core”-ként (Bitcoin Mag) emlegetett elsődleges hálózatot már csak hat, a rendszert karbantartó, fenntartó programozó irányítja. Rájuk úgy tekintenek, mint a Bitcoin névtelen megalkotójának, Satoshi Nakamotónak utódaira.

A Bitcoin-hálózat titkos megmentői?

A BTC Core egy nyílt forráskódú alkalmazás, amely a hálózat számítógépein vagy csomópontjain frissíti a blokklánc digitális főkönyvét. Ez határozza meg a hálózat paramétereit, valamint azt, hogy a csomópontok hogyan lépjenek kapcsolatba egymással és hogyan működjenek.

A cikk szerzője azt állítja, hogy a szóban forgó programozók legalább egyszer titokban kijavítottak egy olyan hibát, amely teljesen tönkretehette volna a piaci kapitalizáció szerint legnagyobb kriptoprojekt értékét. Matt Corallo fejlesztő például 2018-ban fedezett volna fel egy inflációval (az új érmék kibocsátásával) kapcsolatos kódhibát.

Nagy közösség a Bitcoin Core körül

A hálózat fenntartóit azonban a cikk megjegyzése szerint is egy nagyobb fejlesztői közösség segíti abban, hogy a szoftver továbbra is zökkenőmentesen működjön a modern operációs rendszereken. Azonban a fő fenntartók azon képessége, hogy létrehozhatják és módosíthatják a kódot, és hozzáadhatják a GitHub szoftvertárolóhoz, megkülönbözteti őket ezektől a “segítő” fejlesztőktől.

A WSJ állítása szerint az elmúlt 18 hónapban már négy Bitcoin Core fejlesztő mondott le a szerepéről kiégés vagy a jogi kockázatok miatt. Az összlétszám 2009 óta állítólag 17-el csökkent. Ennek illusztrálására be is mutatnak egy listát a híres Bitcointalk.org fórumról, ahol a domináns kriptodeviza történelmi folyamatairól zajlik a kommunikáció:

A Bitcoin Core fejlesztők listája. (Bitcointalk.org)
A Bitcoin Core fejlesztők listája. (Bitcointalk.org)

Érdekkonfliktus a Bitcoin-fejlesztés finanszírozóinál?

Jameson Lopp adatvédelmi aktivista és blokklánc-programozó a WSJ-nek azt mondta:

Így egyre kevésbé hasznos. Egyre könnyebben támadhatóvá válik. Minden technológia mögött embereknek kell állniuk, akik fenntartják.

Egyes fejlesztők szerint a Bitcoin Core széleskörű használata éppen ellentétben állna a kriptopénz körüli azon törekvéssel, hogy fennmaradjon a decentralizáció. A WSJ azt is felveti, hogy nem áll-e fenn érdekellentét, ha finanszírozást és a támogatásokat használnak fel ehhez a projekthez.

A cikk kiemelte, hogy a támogatást nyújtók listáján olyan vállalkozások szerepelnek, mint a Jack Dorsey által vezetett Block Inc. digitális fizetési szolgáltató. Erre reagálva Joe Burnett, a Blockware Solutions vezető elemzője azt mondta: “Nagyon fontos megérteni, hogy a rendszer fenntartói nem ellenőrzik a Bitcoint”.

Bárki tehet javaslatot, de…

A nyílt hálózaton bárki benyújthat Bitcoin Improvement Proposal (BIP) javaslatot, azaz módosítást a kódhoz. A Bitcoin Core módosításához a BIP-nek megfelelő javaslatoknak a bányászok legalább 90 százalékának beleegyezését kell megkapnia. Csak ezt követően kapnak a csomópontok (node-ok) lehetőséget arra, hogy frissítsenek egy új szoftververzióra.

A kriptodeviza-rajongók gyorsan mémgyártásba kezdtek. Egy Twitter-felhasználó, @BitcoinIsSaving rámutatott, hogy az amerikai dollár jövője egy titokzatos ügyvédtől függ. Itt a Federal Reserve elnökére, Jerome Powellre utalt, akit a kriptósok gyakran választanak gúnyolódásuk céltáblájául.

Kapcsolódó cikkeink: