Második esélyt kaphatnak az afrikaiak a bitcoinnak köszönhetően

Négy hónappal ezelőtt Lagosban Abolaji Odunjo mobiltelefonokat árusító üzletében minden megváltozott, amikor a beszállítójait bitcoinban kezdte el kifizetni. Odunjo már évek óta árusított mobiltelefonokat és kiegészítőket az afrikai városban, amiket Kínából és az Egyesült Arab Emírségekből szerzett be. Egy nap a kínai beszállítói arra kérték, hogy kriptovalutában fizesse ki őket, hiszen az sokkal gyorsabb és a kényelmesebb megoldás minkenki számára.

A férfi rábólintott és azóta áldja az eszét, hiszen a váltás hatására nyeresége nőtt. Már nem kell a nigériai nairát dollárra váltania, így rengeteg pénzt megspórol, amelyet korábban tranzakciós díj néven a különböző pénzváltó cégeknek fizetett. Afrikába tehát pozitív változást hozott a bitcoin és a többi kriptovaluta, melyek számos problémát oldhatnak meg a legszegényebb országokban is.

“A bitcoin megmentette a vállalkozásomat és lehetővé tette számomra azt, hogy növekedni tudjak. Nem kell különféle díjakat fizetned, nem kell dollárt venned,” mondta Odunjo a Reuters hírügynökségnek.

Odunjo egyike azoknak az embereknek, aki elindítottak egy bitcoin elfogadási folyamatot Afrikában. Egyre több helyi kisvállalkozás és a kontinensen kívül dolgozó ember dönt úgy, hogy a tranzakciókat nem fiat pénzben, hanem kriptovalutában bonyolítja le. A Chainalyis amerikai blokklánc kutató cég adatai szerint 55%-kal nőtt a kriptoutalások száma a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Idén júniusban a transzferek értéke elérte a 316 millió dollárt. A Chainalysis úgy látja, hogy havonta átlagosan 600-700 tranzakciót hajtanak végre, amelyek többnyire Nigériából, Dél-Afrikából és Kenyából indulnak el.

De miért is lett hirtelen ilyen népszerű a bitcoin Afrikában?

A népszerűségnek több oka is van. A lakosság többnyire fiatal, aki nyitott a technológia újdonságaira. Gyorsan alkalmazkodik a változásokhoz, így nem gond számára a bitcoin kezelése, adása és vétele. A helyi valuták gyengélkednek, így a globális kereskedelemben azonnal hátrányba kerülnek az afrikai vállalkozók. A pénzátutalás bonyolult, hiszen általánosságban elmondható az, hogy a bürokráció virágzik a kontinens összes országában. Az állandó pénzváltás iszonyú pluszköltségekkel jár, amely a vállakozások zsebéből még a hasznot is kiveszi. Ha viszont a cégek kriptovalutára térnek át, akkor nyereségessé válhatnak a költségek drasztikus csökkenésével. Emellett könnyebb a határokon átnyúló utalások lebonyolítása is és nem kell költséges bankszámlákkal bíbelődni.

Habár sok országban nincs szabályozva a bitcoin és más kriptovaluta használata, illetve nincs megfelelő védőháló sem, mégis egyre több több üzlet dönt úgy, hogy hanyagolja a helyi valutát és kriptopénzre nyergel át.

De visszatérve Odunjo boltjára. A 30 éves fiatal vállalkozó havonta 2-3 alkalommal utal bitcoint Sanghajba és Zhangzouba nagyjából 6000-8000 dollár értékben. De nemcsak ő utal Kelet-Ázsiába bitcoint, hanem több környékbeli kisvállalkozás is. Nigériában a kisebb kriptovaluta transzferek júniusig közel 56 millió dollárt tettek ki, ami közel 50%-kal több, mint egy évvel korábban.

A naira bukik, a bitcoin arat

Mivel Nigéria olajfüggő gazdasága óriási pofont kapott az alacsony olajárak miatt, majd a COVID-19 is lesújtott az afrikai országra, a jegybank idén kétszer is leértékelte a helyi fizetőeszközt, a nairát. Ennek eredményeként Odunjonak és a többi importőrnek sokkal többet kellene fizetniük a külföldről behozott termékekért. A naira pénz bukása sok nigériai embert taszított a bitcoin felé. Az emberek alternatívákat kerestek, és úgy tűnik, hogy meg is találták.

Sylvester Kalu, aki egy ruházati keményítő gyárat üzemeltet Uyoban, Isztambulból és Sencsenből vásárol a bitcoin segítségével. A férfi azt nyilatkozta, hogy összesen eddig 20 ezer dollárnyi összeget utalt át bitcoinban a beszállítóinak. Majd hozzátette: “Nincs szükségem senkire a bankban, nincs szükségem olyan személyre, aki dollárt szerezne a hátsó ajtón.”

Timi Ajiboye, aki a lagosi BuyCoins-t működteti elmondta, hogy a kriptovaluta havi volumene júniusban megháromszorozódott, miután a naira leértékelődött. Az afrikai kriptotőzsdék is hasonló fellendülésről számoltak be. Az öt országban működő Yellow Card szerint a havi volumen 2020-ban ötszörösére ugrott, augusztusban pedig elérte a 25 millió dollárt. Sok Európában és Egyesült Államokban dolgozó munkavállaló is már bitcoinban utalja haza a pénzt, hiszen így sokkal olcsóbb és gyorsabb az utalás.

Ha például egy Londonban dolgozó nigériai munkavállaló 100 fontot (kb 39 000 Ft) küld Lagosba egy hagyományos pénzátutaló cégen keresztül, körülbelül 5%-os díjat fizet. A költségek alacsonyabbak nagyobb összegek utalása vagy bankkártya használata esetén, de a kínált árfolyamok általában sokkal rosszabbak, mint a piaci árfolyamok.

A bitcoin utalás díjai tőzsdétől és brókertől függően változnak, de 100 font esetén sem haladják meg a 2,5%-ot. Habár utána az emberek kénytelenek fiat pénzre visszaváltani a kriptovalutát – mivel még mindig kevés üzlet fogad el bitcoin fizetést –  még így is megéri bitcoinban utalni pénzt az otthon maradottaknak.

Frankline Kihiu kenyai kriptobróker úgy fogalmazott: “Az emberek minden olyan technológiát szívesen fogadnak, amely megkönnyíti az életüket. A legtöbb afrikai országban rengeteg kormányzati korlátozás van, amelyet a bitcoin eltüntet.”

Forrás: A Reuters cikke alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük