Mission Impossible: Napelemes Bitcoin node-ok telepítése Afrikában

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg az alábbi térképet, ami a Bitcoin Lighting Network nyilvános node-jait mutatja. Európa és az Egyesült Államok tele van velük, a világ többi része azonban olyan mint az óceán, néhány elszórt szigettel.

Afrikában összesen nyolc node van. Chimezie Chuta vállalkozó és IT guru arra a megállapításra jutott, hogy ő az egyetlen személy Nigériában, aki Lightning node-ot üzemeltet.

Azonban fontos megjegyezni, hogy számos felhasználó üzemeltethet node-ot anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hozná. Mindenesetre a publikos node-ok száma alapján a Lightning tevékenysége igen gyérnek tűnik a világ második legnagyobb és második legnépesebb földrészén.

Chuta változtatni akar ezen. Sok bitcoinerhez hasonlóan ő is úgy véli, hogy egy node hálózat üzemeltetése a legjobb módja annak, hogy anyagilag függetlenné váljon. Különösen egy Lightning node, aminek “bár kockázatos a használata, mégis lehetővé teszi az afrikai emberek számára, hogy egy kis pénzt keressenek a hálózaton keresztül történő pénzátutalások díjából” – nyilatkozta.

E célból Chuta cége, a BlockSpace Technologies Africa Inc. kiadott egy Bitcoin és Lightning node készletet, amit SpaceBox-nak neveztek el. A készlet tartalmazza az összes összeszerelhető hardver alkatrészt, és kimondott céljuk a technológia használatának kiterjesztése a kontinensen.

Sok afrikai nem fér hozzá az olyan alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz sem, mint egy hagyományos bankszámla. 2015-ben a Világbank becslése szerint 350 millió Fekete-Afrikában élő ember nem vett igénybe semmilyen banki szolgáltatást. Elméletileg a node-ok futtatása összekapcsolhatja az afrikai embereket egy korszerűbb pénzügyi rendszerrel – és ezt úgy tehetik meg, hogy nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést biztosítanak pénzeszközeik felett, és sokkal biztonságosabb annál, mintha egy harmadik félre támaszkodnának.

A SpaceBox-t kb. 210 000 nairáért, azaz kb. 541 dollárért árulják. A készlet fő alkotóeleme egy apró, a Raspberry Pi nevű hobbi-számítógép, amely a Lightning node-okhoz tartozó nyílt forrású Raspblitz szoftvert futtatja. Ezenkívül tartalmaz egy solar panelt is, mivel sok afrikai háztartásban nincs áram.

“Célunk az, hogy egy teljes Bitcoin Lightning node operátorból álló sereget hozzunk létre a kontinens minden egyes szegletében az elkövetkező egy évben” – mondta Chuta. “Azt tervezzük, hogy legalább 250 node-ot értékesítünk és telepítünk a következő hat hónapban.”

Chimezie Chuta

Múlt hónapban a BlockSpace hét rendelést kapott, egyet Brit-Kolumbiából, ötöt Nigériából és egyet Ghánából.

Pénzügyi szuverenitás

Fél évtizeddel ezelőtt Afrikát termékeny talajnak tekintették a kriptovaluta bevezetéséhez. Akkoriban az olcsóbb átutalások voltak állítólag a gyilkos alkalmazások. Azonban a jogi megfelelési költségek és a Bitcoin skálázás kihívásai bonyolították azt a narratívát.

Chuta azonban próbálja hangsúlyozni azt autonómiát, amit egy teljes Bitcoin node futtatása kínál, valamint a Lightning-ból származó jövedelmet is kiemeli. Ez a pénzkeresésének és megtakarításának egyik legkönnyebb módja.

Egy teljes Bitcoin node működtetése alapvetően azt jelenti, hogy a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező kriptovalutájának alapjául szolgáló infrastruktúrát üzemeltetik. A bányászattal ellentétben, amely jelentős kezdeti beruházásokat igényel, node-ot bárki futtathat egy laptopon, amelyen elegendő tárhely van. Ma legalább 10 000 ember futtat node-ot konzervatív becslések alapján.

Noha nincs közvetlen pénzügyi haszon a Bitcoin node-ok futtatásából, számos előnye van a letétkezelési szolgáltatások, és az egyszerűsített fizetési ellenőrző tárcák területén. Egy teljes node „önérvényesít” azáltal, hogy lehívja a blokkláncon rögzített összes tranzakciót. Ezen információk és a letöltött node-szabályok segítségével a felhasználók első kézből ellenőrizhetik, hogy a tranzakciók követik-e a hálózati szabályokat.

A SpaceBox Lightning node alkotóeleme a Bitcoin node-ra épül. A Lightning megpróbálja megoldani a Bitcoin egyik legnagyobb problémáját: növeli a skálázhatóságot, hogy minél több ember használhassa egyszerre a hálózatot. Ha sikeres lesz, akkor ez válhat mindennapi fizetések módszerévé a kriptovaluták esetében, és bevételt generálhat azok számára, akik node-ot futtatnak.

Napelemes bitcoin hálózat

Számos lehetőség áll rendelkezésre a Lightning node-ok felépítésére. Ilyen például a RaspiBlitz, vagy a már előre összerakott változatok, mint például a myNode.

A legtöbb node gyártó azt feltételezi, hogy a felhasználók stabil elektromos áramforrással rendelkeznek. Ez azonban nem igaz a szub-szaharai térségben, mivel a fekete-afrikai lakosság több mint fele nem jut áramhoz a Világbank statisztikái szerint.

“Az infrastruktúrát illetően Nigéria (és számos más afrikai ország) villamosenergia-ellátása nagyon rossz, így egy teljes node működtetése nagyon nehéz” – mondta a Bitcoin Core közreműködője, Tim Akinbo.

“A villamosenergia szűkösség megfosztotta a kontinens Bitcoin-rajongóitól a lehetőséget, hogy bányászként vagy node-üzemeltetőként részt vegyenek a több milliárd dolláros Bitcoin-iparban” – nyilatkozta Chuta. “Egy megfizethető solar-készlet integrálásával a Bitcoin node-ok architektúrájába arra számítunk, hogy a világon még számos ember, különösen afrikai ember részese lehet ennek az ipari forradalomnak-“

Az elektromosságon túl Akinbo megjegyzi, hogy a teljes node futtatásánál más költségelemek is felmerülnek. Például sok tárhelyet igényelnek.

De Chuta tervei szerint nem mindenki fogja szükségszerűen magának futtatni a node-ot. Talán lesznek olyan szakemberek, akik megtanulják őket hatékonyan futtatni, és ezt az előnyt továbbadják a helyi közösségnek.

“Ennek a projektnek a lényege a node-üzemeltetők oktatása és képzése egész Afrikában, akik ezután segíthetnek kisebb közösségeiknek a “baráti és családi node-ok” fenntartásában annak érdekében, hogy egészséges pénzügyi jövőt biztosítsanak számukra” – foglalta össze Chuta.

Reméli, hogy a megrendelések beindulnak, miután a koronavírus járvány lecsendesedik.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.