Másodszor lett az évben 51%-os támadás áldozata a Vertcoin

A Vertcoin másodszor vált 51%-os támadás áldozatává egy év alatt. A támadás keretében 603 blokkot 553 támadó által generált blokkra cseréltek fel, benne a tranzakciókkal.

A reorgnak is nevezett akciót december 1-én hajtották végre a támadók, aminek keretében 125 vertcoint (VTC) kétszer költöttek. “A dupla költésű outputok mindegyike a támadó tulajdonában lévő érmealap outputokból áll, és nem tudni, hogy eredetileg kinek küldték a coinokat még azelőtt, hogy a támadó a saját címére küldte volna a reorgot követően” – írta James Lovejoy a GitHubon.

Aki előtt nem lett ismert az 51 százalékos támadás fogalma, annak annyit érdemes megjegyezni, hogy egyike a kriptovaluta blokklánc hálózatokat érhető támadásoknak. Akkor fordul elő, amikor egy támadó megszerzi a blokklánc hálózat több mint 50%-át és ezzel a többségi érdekeltsége segítségével átírhatja a korábbi tranzakciókat.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt a Vertcoin már átment több 51 százalékos támadáson, amely miatt a felhasználók legalább 100 000 dollárt vesztettek. A támadás után a Vertcoin frissített is a Lyra2REv3 algoritmusra, ami nehezebbé teszi az érme ASIC-hardveres bányászatát és ezzel kiiktatva az 51%-os támadások egyik fő veszélyforrását.

Ez azonban láthatóan nem volt elég a friss támadás megakadályozásához:

“2019. november 30-án egy Vertcoin bányász észrevette a Nicehashen a Lyra2REv3 hashráta bérleti díjainak emelkedését. Ezt kombinálták a Nicehash stratum szerveréhez kapcsolódó minerekkel, akik ismeretlen (nem publikus) Vertcoin blokkokat bányásztak. Ezután felvettem a kapcsolatot a Bittrex-szel. ami a legjelentősebb Vertcoin számlák gyűjtőhelye, azért, hogy tegyék elérhetetlenné a Vertcoin tárcákat a platformon, miután egyértelművé vált, hogy támadás zajlik.”

A fejlesztő azt állítja, hogy megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy a támadást a Nicehashen bérelt hashráta felhasználásával hajtották végre.

Azonban hogy mi értelme volt a támadásnak, az még nem nyilvánvaló. Anyagi jussa nem sok származott belőle a támadónak a 0.23 dolláron VRT tokenek után.

Hasonló támadás a nagy hálózatok, mint a Bitcoin esetében szinte lehetetlen. Több milliárd dollárba kerülne 10 percre átvenni a hálózat feletti irányítást mielőtt minden visszaállna a központ nélküli kerékvágásba.