Elosztott főkönyvi technológiát tesztelnek az amerikai bankóriások a Mastercarddal

A Mastercard az Egyesült Államok vezető banki intézményeivel, például a JPMorgannel és Visával összefogva az elosztott főkönyvi technológiát teszteli a tokenizált banki elszámolásokhoz.

A projekt, amely a Regulated Settlement Network (RSN) proof-of-concept (PoC) nevet viseli, az olyan tokenizált eszközök, mint az értékpapírok, a befektetési célú adósságpapírok és a kereskedelmi bankok pénzeinek közös elszámolását hivatott tesztelni.

A jelenlegi kezdeményezés egy 2022 végén elindult, 12 hetes kísérleti fázis folytatása. A korábbi tesztelések a bankok közötti, belföldi és határokon átnyúló dollárban történő fizetéseket vizsgálta meg. A mostani proof-of-concept (PoC) RSN-kísérletek a amerikai dollárban történő elszámolások szimulálására összpontosítanak majd.

A bejelentés szerint az első szakasz befejezése után a résztvevők nem kötelezték el magukat a kutatás további folytatására. A cél, hogy konszenzusra jussanak a megosztott főkönyvi technológia amerikai pénzügyi rendszerben való alkalmazásával kapcsolatban, és a kísérlet lezárásával az eredményeket is közzé teszik.

A Mastercard közleményében kijelentette, hogy  a projekt a határokon átnyúló elszámolások hatékonyságának javítására, valamint az esetlegesen előforduló hibák és visszaélések esélyének a csökkentésére irányul.

„A megosztott főkönyvi technológia alkalmazása lehetővé teheti a piaci infrastruktúrák következő generációjának feloldását, ahol a programozható elszámolások a nap 24 órájában gördülékenyen működhetnek”mondta Raj Dhamodharan, a Mastercard blokkláncért és digitális eszközökért felelős vezetője.

A programban szereplő pénzügyi intézmények a következők: Citi, JPMorgan, Mastercard, Swift, TD Bank, US Bank, USDF, Wells Fargo, Visa és a Zions Bancorp. Emellett a projekthez a nonprofit MITRE Corporation, a BNY Mellon, a Broadridge, a DTCC, az ISDA és a Tassat Group szakértelmével járul hozzá.

A főkönyvi technológiának a megvalósulása óriási hatással lenne a pénzügyi szektorra. Pillanatnyilag számos rendszer létezik arra, hogy a kereskedelmi és központi bankok pénzét, valamint az értékpapírokat kezelje. Az RSN azonban lehetővé tenné ezeknek az eszközöknek ugyanazonn a rendszeren belül elszámolását.