Matematikusok most az bizonyították, hogy nem szükséges 6 darab konfirmáció a Bitcoin tranzakcióhoz

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy most megjelent kutatási cikkben európai matematikusok Cyril Grunspan és Ricardo Pérez-Marco matematikai számítások és játékelmélet alapján bizonyították, hogy a kis bitcoin tranzakciókhoz nem szükséges 6 konfirmáció az erős hálózati biztonság és a BTC relatíve magas árfolyama miatt.

Tipikus esetben a kereskedők és tőzsde közötti tranzakciók jóváírásához 6 konfirmáció szükséges.
A kutatási eredmény a Cornell Egyetem arXiv digitális könyvtár számítástechnika és kriptográfia szekciójában jelent meg. A kutatást a matematikusok Satoshi Nakamoto kalkulációjára építették, amely eredetileg a Bitcoin fehérkönyv 11-ik alfejezetében jelent meg.

A mi kutatásunk két korábbi eredményre támaszkodik”, nyilatkozta Pérez-Marco. „Az egyik egy 2017-es kutatás, ami a siker valószínűségének pontos számításával foglalkozott. A második pedig a profitabilitás egy szigorú modellje 2018-ból, amely az önző bányászási stratégiák elemzésére épül.

Összegezve az új kutatási papír azt vizsgálja, hogy mennyire jövedelmező a kettős költés a hálózaton, és mennyi hálózati konfirmáció szükséges ahhoz, hogy pénzügyileg is ösztönözve legyen a becsületes bányászás.

Mikor nem éri meg a kettős költés?

A kutatás megállapítása szerint a potenciális támadónak, aki a teljes hashráta 1%-ával rendelkezik, legalább 50 coinalapot (a legelső tranzakció egy blokkban mindig a bányászjutalom, ami jelenleg 12.5 BTC) kell költeni (ez jelenleg 625BTC, a 2020-as felezés után 321.5 BTC) annak érdekében, hogy egy egyedi konfirmációt visszaállítsanak. Két konfirmáció visszaállításához 1666 coinalap szükséges a kutatás szerint.

A kettős költés profitabilitását hasonlítjuk össze a becsületes bányászással”, magyarázza Pérez-Marco. „Egy kis tranzakciónál a magas hashrátával rendelkező nagy bányászoknak nem érdeke egy kisebb kettős költés. A kisebb bányászok esetében, akik 1%-nál kisebb hashrátával rendelkeznek, csak igazán nagy mennyiség esetén éri meg a kettős költés profitabilitás szempontjából. Például 1 százalékos hashrátanál és egy 1 konfirmáció igénylésénél a kettős költés minimális mennyisége 49 coinalap, ami jelenleg 612 BTC.

Miután végigelemeztek többféle szcenáriót is és lefuttatták a kalkulációkat hozzá, Grunspan és Pérez-Marco arra a konklúzióra jutott, hogy kettőnél több hálózati konfirmáció után már profit szempontjából is jobban megéri a becsületes bányászás a kettős költéssel szemben.

Teóriából gyakorlat a konfirmáció területén

Habár a kutatás nagyon sok érdekes szcenáriót vizsgált a dupla költéssel kapcsolatban, a hatása a valós világban még kérdéses. A 6 konfirmációs gyakorlat egy régi szokásból ered, ami még Nakamotótól származik, viszont ez nincs kőbe vésve. Minden szuverén résztvevője a Bitcoin hálózatnak szabadon csökkentheti a korlátot akár kettő vagy három konfirmációra is.

A hat konfirmáció nem egy protokollszabály, csak egy közös és szokásokra épülő gyakorlat, amit a tranzakció fogadója határoz meg,” foglalta össze Pérez-Marco. „Satoshi a siker valószínűségére jó becslést adott, de nem határozott meg a profitabilitásra egy jó teóriát, amivel tovább tudott volna lépni.”

Azonban nem tűnik valószínűnek, hogy a tőzsdék és a vállalkozások feláldoznák a biztonsági limitet azért, hogy csökkentsék a konfirmációk számát, és ezzel kicsit kényelmesebb legyen a tranzaktálás. Ezt a matematikai kutatást még több körben véleményezni fogják akadémia körökben is.

Később a szélesebb közösség is kifejti majd a véleményét azzal, hogy adaptálják-e a kevesebb számú konfirmációs sémát. Ez azonban felkeltheti a figyelmét majd a gazdaságilag irracionális szereplőknek is. Ők azok, akik nem sajnálják feláldozni a saját vagyonukat csak azért, hogy a Bitcoin hitelességét aláássák.

Bárhogy is alakul, ez a kutatás egy nagyon érdekes szemszögből elemzi a Bitcoin egyik legkritikusabb gyakorlatát. Egyben egy erős motivációt adhat másoknak is, hogy továbbgondolják a kutatás következtetéseit.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.