Hirtelen 40%-kal zuhant a Bitcoin hálózat hashrátája, mi áll mögötte?

Tegnapi napon mintegy 40%-ot zuhant a Bitcoin hálózat hashrátája. A Blockchain.info és a Coin.dance adatai alapján a Bitcoin hálózat hashrátája egyik napról a másikra 98 millió TH/s -ról 67 millió TH/s-ra zuhant.

Mi áll a a rejtélyes hashráta zuhanás mögött?

A hálózati hashráta értéke folyamatosan változik, ahogy fel- és lekapcsolják az ASIC hardvereiket a hálózatra a bányászok. Azonban a tegnapi beesés arányában véve nagyobb magnitúdójú, mint a normális napközi fluktuáció.

Hogy mi áll mögötte, az még rejtély, de nem sokkal azután következett be, hogy a Bitcoin hashrátája elérte a rekordméretű 100 millió terahash/másodperc (TH/s) értékét.

Egy kriptovaluta projekt hashteljesítménye alapvető fontossággal bír egy hálózat életében. Az érték ezt mutatja, hogy egy másodperc alatt mekkora számítási kapacitásra képes az elosztott hálózatot aládúcoló hardverek együttese.

A magas hashráta nagyobb versenyt jelent a bányászok között az új blokkok (tranzakciók) validálásánál, emellett robusztusságot is jelez, mivel minél nagyobb, annál nehezebb úgynevezett 51%-os támadást végrehajtani a hálózat ellen.

Mindenesetre a hashráta zuhanásra már reagált az árfolyam (vagy éppen pont fordítva, a hashráta esett az árfolyam esése miatt), mivel a bitcoin 2%-ot veszítve értékéből 9700 dolláron kereskedik.

Mindmáig nem eldöntött, hogy melyik érték van nagyobb hatással a másikra: a hashráta esést követi az árfolyam esése, vagy fordítva, az árfolyam esésére reagálnak a bányászok és kapcsolják le ASIC-jaikat a hálózatról. Max Keiser, a Keiser Report moderátora szerint:

“Az ár követi a hashrátát, és a hashrate-diagram folytatja 9 éves bikapiacát.”

2017. novemberében volt hasonlóra példa, akkor a Bitcoin hálózat mintegy 50%-os hashráta visszaesést mutatott, amit elsősorban a bitcoin cash (BCH) hard fork okozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük