Meddig fogják még kormányok és bankok kezelni pénzünket?

Az országok egyre inkább eladósodnak, nyakunkon egy újabb gazdasági világválság, vajon itt az ideje komolyabban átgondolni, hogy mi az, amin változtatni kellene?

Valami nincs rendben

Ha csak az elmúlt évek egyre növekvő számú tüntetéseit vesszük figyelembe, nem nehéz rájönnünk, hogy valami nagyon nincs rendben a világgal. A tüntetések legnagyobb része természetesen az adott ország politikája felé irányul, ami annyit jelent, hogy az emberek kezdenek ráébredni arra, hogy a kormánynak nem biztos, hogy az emberek jóléte az elsődleges cél.

Ez persze nem az jelenti, hogy a politikusok és a bankárok alapvetően rossz emberek, csupán azt, hogy az évek során egy olyan rendszer alakult ki, amely kapzsiságra, önzőségre és a lakosság igényeinek ignorálására tereli a hatalmon lévő embereket. Ennek a rendszernek a két alapvető mozgatórugója a pénz és a hatalomvágy. Az a tény, hogy a világ vagyonának fele a populáció leggazdagabb 1 százalékának tulajdonában van már elég ok kellene, hogy legyen arra, hogy az emberek drasztikus változásokat követeljenek a jelenlegi pénzügyi rendszerrel kapcsolatban.

Talán még egy gazdasági összeomlásra van szükség egy 1848-at megszégyenítő felkelésre? A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a válaszra már nem kell sokat várnunk.

A megoldás már létezik, csupán alkalmazni kellene

Habár nem lehetünk benne biztosak, általánosan elfogadott álláspont az, hogy Satoshi Nakamotót a 2008-as válság ösztönözte a bitcoin megalkotására. De vajon a bitcoin valóban meg tudja oldani a világ pénzrendszerének hiányosságait? Ez egyelőre a jövő titka. Az viszont biztos, hogy ha a politikusok és a bankárok kezéből kivennénk a pénz kezelésével járó jövedelmet és hatalmat, számos problémától mentesülne a társadalom. Ez persze lassú folyamat. Nem várhatjuk el az emberektől, hogy néhány év alatt térjenek át egy teljesen új fizetőeszközre. Sőt, egyelőre a bitcoin még nem is áll készen arra, hogy globális fizetőeszköz legyen.

De gondoljunk csak bele mi fog történni, ha egyszer a kriptovaluták leváltják a hagyományos fizetőeszközöket. Mivel fiat pénzeket már senki sem használná, szép lassan elvesztenék értéküket. Ennek eredményeként, gyakorlatilag megszűnne a világadósság legnagyobb része, hiszen a kölcsön tárgya értéktelenné válna.

Emlékszünk a Harcosok klubja című film utolsó jelenetére, amikor felrobbannak a bankok? A főszereplő motivációja a filmben is az emberek adósságának eltörlése volt. Vajon a valóságban a bitcoin lesz a dinamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük