Úgy tűnik a Deutsche a Lehman nyomdokaiba lép – nyakunkon a következő világválság?

A Deutsche Bank életben maradásért folytatott küzdelmét az egész pénzügy világ lélegzet-visszafojtva figyeli. Ha az óriásbank nem tudja elkerülni a csődöt, az akár a következő világválság kirobbanásához is vezethet. 

Utolsókat rúgja a Deutsche

Németország legnagyobb pénzügyi intézménye már néhány éve jelentős stresszforrás a nemzetközi befektetők, közgazdászok és szabályozó szervek számára. Már 2016-ban a „következő Lehman Brothers“ becenévvel illették a bankot, és jól tudjuk, hogy az ő történetük miként végződött. A Deutsche jelenleg élet-halál küzdelmet folytat a csőd elkerülése érdekében, azonban sokan úgy gondolják, hogy nem lesz képes életben maradni. A vállalat megviselt állapota abból is jól látszik, hogy a bank részvényei az utóbbi néhány évbén folyamatosan csökkentek.

A Deutsche Bank nemrég hatalmas újraszervezési tervet jelentett be a pénzügyi helyzetük javítása érdekében. Az újraszervezési terv sajnos óriási leépítéseket is magába foglal. Egyes előrejelzések szerint 18,000–20,000 Deutsche alkalmazott veszítheti el az állását világszerte, ami a vállalat alkalmazottainak körülbelül 20 százalékát teszi ki.

Azonban nem csak alkalmazottaktól kénytelen megvállni a bank. A tervek szerint a Deutsche az információs technológia befektetéseit is évente több mint 1 milliárd dollárral tervezi csökkenteni. Ez jelentős megtakarításnak tűnhet, azonban a mai világban nem a legjobb ötlet kimaradni az IT szektor rohamos fejlődése által generált profitból. A jelenlegi helyzetükben azonban nem sok választásuk van. Ha ez még mind nem volna elég, a banknak még egy problémával kell szembesülnie. Az utóbbi időben több és több intézményi befektetési alap vonja ki tőkéjét a bankból, ami egyre nagyobb bizalmatlanságra enged következtetni. A Deutsche az utóbbi években számos botrányba keveredett, melyek hatalmas jogi költségeket és óriási büntetéseket vontak maguk után. Ennek következtében a bank bírósági eljárásokkal kapcsolatos kötségei (a büntetéseket beleértve) 2012 óta több mint 13 milliárd dollárra halmozódtak fel. Ha a bank nem képes helyrehozni pénzügyi helyzetét, nemsokára beköszönthet a következő világválság.

Vajon a következő világválság elkerülése forog kockán?

Igazából két lehetséges kimenetele van a Deutsche jelenlegi pénzügyi helyzetének. Az egyik utópisztikus, a másik realista. Az első nem más, mint, hogy a Deutsche egyszerűen csődbe megy és megszűnik létezni. Eddigi tapasztalataink alapján azonban ez a lehetőség inkább gazdasági fantasztikumnak tűnik, mintsem egy valós eshetőségnek. A másik kimenetel pedig a jó öreg kimentés. Ha a történelem megismétli önmagát, ismét az adófizetők pénze bánja majd a bank hibáinak  következményeit. Alternatívaként persze megemlíthetjük még a bank államosítását, vagy a Deutsche más bankok általi megvásárlását, viszont ezek az opciók már kevésbé valószínűek.

Bármelyik is legyen, a Deutsche bukása egy újabb dominó efektust indíthat el, ami akár a következő világválság kirobbanását vonhatja maga után. Talán még egy világválságra van szüksége az emberiségnek, hogy átpártoljanak a kriptovaluták oldalára? Meglátjuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük