Médiahadjárat a bitcoin ellen Indiában

Az indiai pénzügyminiszter Arun Jaitley nem régiben tett nyilatkozataira indiai bitcoin piac csúnya zuhanással reagált.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

Igaz, hogy Jaitley csak a rég ismert mantrát ismételte meg, miszerint a kriptovaluták nem legális fizetőeszközök Indiában, továbbá megígérte az ilyen eszközökkel végzett illegális ügyletek komolyabb szankcionálását. Ez a médiában és a közösségi hálózatokon úgy jött le, mintha a kormány azonnali teljes tiltást tervezne.

10 300 dolláros árról a hír elterjedése után a bitcoin ár 9512-ig csökkent egyetlen nap során és úgy tűnik a zuhanás még tovább folytatódik.

Indiában két éve húzzák-halasztgatják a kriptovalutákról szóló szabályozás meghozatalát. A végrehajtott pénzügyi reformok után az érdeklődés jócskán megnőtt a bitcoin és altcoinok iránt.

Az ország nemzeti bankja nem igazán volt megelégedve a dolgok folyásával, és többször is figyelmeztette a polgárokat az árfolyamváltozások veszélyeire. A nyilatkozatokban nem igazán fogalmaztak óvatosan, ezért többen a kriptovaluták tiltásától kezdtek el rettegni.

Nagyjából ugyanez történt Jaitley beszéde után. A miniszter nem mondta, hogy a kriptovaluták birtoklása, csereeszközként való használata vagy kereskedelme bűncselekmény lenne, csak annyit, hogy komolyabban utána néznek a már bűncselekménynek számító tevékenységek kriptovalutás finanszírozásának, továbbá újra elismételte, hogy a hatóságok nem ismerik el a kriptovalutákat hivatalos fizetőeszközként.

Indiában a helyzet változatlan

indiai bitcoin piacA nyilatkozatot akár a nyolcvanas években is tehették volna, hiszen már akkor sem ismertek el mindenféle pénzeszközt az országban, illetve magától értetődő, hogy a bűncselekmények elkövetését megpróbálják megelőzni és megakadályozni, bármivel is finanszírozzák őket.

Sajnos ezt többen vagy  félreértették, vagy jó lehetőséget láttak a spekulációra és médiakampány kezdődött, illetve a közösségi hálózaton is futótűzként terjedt az álhír. Mindenesetre az árcsökkenés bekövetkezett és a bitcoin árfolyam december óta nem látott mélységekben tanyázik.

Az ország börzéi nem voltak különösebben meghatva, az Unocoin például nem jelentett be változtatásokat a 2018-as évre, újra közölték a miniszter nyilatkozatának részleteit, és hidegvérűen hozzátették, hogy minden marad a régiben.

A beszéd kevésbé idézett, de fontosabb része, hogy a kormány tovább folytatja pilótaprojektjeit a blokkláncok felhasználásáról, és a jövőben a szövetségi államok szintjén is terjeszteni kívánja a technológiát.

2 megjegyzés a “Médiahadjárat a bitcoin ellen Indiában” cikkhez

  • Forrás? Tök jó lenne, ha a forrásokat feltüntetnétek néha, ha átvesztek valamit valahonnan, így utána tudna nézni eredetiben is, akit érdekel.

    Válasz
    • A bekeretezett twitteres részben idézve vannak a nyilatozatok szó szerint. Az egész blokk egy link, a hashtagek mind követhetőek.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.