Médiahadjárat a bitcoin ellen Indiában

Az indiai pénzügyminiszter Arun Jaitley nem régiben tett nyilatkozataira indiai bitcoin piac csúnya zuhanással reagált.

Igaz, hogy Jaitley csak a rég ismert mantrát ismételte meg, miszerint a kriptovaluták nem legális fizetőeszközök Indiában, továbbá megígérte az ilyen eszközökkel végzett illegális ügyletek komolyabb szankcionálását. Ez a médiában és a közösségi hálózatokon úgy jött le, mintha a kormány azonnali teljes tiltást tervezne.

10 300 dolláros árról a hír elterjedése után a bitcoin ár 9512-ig csökkent egyetlen nap során és úgy tűnik a zuhanás még tovább folytatódik.

Indiában két éve húzzák-halasztgatják a kriptovalutákról szóló szabályozás meghozatalát. A végrehajtott pénzügyi reformok után az érdeklődés jócskán megnőtt a bitcoin és altcoinok iránt.

Az ország nemzeti bankja nem igazán volt megelégedve a dolgok folyásával, és többször is figyelmeztette a polgárokat az árfolyamváltozások veszélyeire. A nyilatkozatokban nem igazán fogalmaztak óvatosan, ezért többen a kriptovaluták tiltásától kezdtek el rettegni.

Nagyjából ugyanez történt Jaitley beszéde után. A miniszter nem mondta, hogy a kriptovaluták birtoklása, csereeszközként való használata vagy kereskedelme bűncselekmény lenne, csak annyit, hogy komolyabban utána néznek a már bűncselekménynek számító tevékenységek kriptovalutás finanszírozásának, továbbá újra elismételte, hogy a hatóságok nem ismerik el a kriptovalutákat hivatalos fizetőeszközként.

Indiában a helyzet változatlan

indiai bitcoin piacA nyilatkozatot akár a nyolcvanas években is tehették volna, hiszen már akkor sem ismertek el mindenféle pénzeszközt az országban, illetve magától értetődő, hogy a bűncselekmények elkövetését megpróbálják megelőzni és megakadályozni, bármivel is finanszírozzák őket.

Sajnos ezt többen vagy  félreértették, vagy jó lehetőséget láttak a spekulációra és médiakampány kezdődött, illetve a közösségi hálózaton is futótűzként terjedt az álhír. Mindenesetre az árcsökkenés bekövetkezett és a bitcoin árfolyam december óta nem látott mélységekben tanyázik.

Az ország börzéi nem voltak különösebben meghatva, az Unocoin például nem jelentett be változtatásokat a 2018-as évre, újra közölték a miniszter nyilatkozatának részleteit, és hidegvérűen hozzátették, hogy minden marad a régiben.

A beszéd kevésbé idézett, de fontosabb része, hogy a kormány tovább folytatja pilótaprojektjeit a blokkláncok felhasználásáról, és a jövőben a szövetségi államok szintjén is terjeszteni kívánja a technológiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük