A dohai kiberbűnüldözés konferencia szerint cselekedni kell a kriptopénzek anonimitása ellen

“Cselekedni kell a kriptopénzek anonimitása ellen”. Ez a tanulsága a január 16 és 18 között Dohában megrendezésre került globális konferenciának, melyet a pénzmosás megelőzése és a digitális pénzek helytelen használata kapcsán szerveztek.

Katarban gyűlt össze az Europol, az Interpol, különböző hivatalos szervek Katarból és a pénzügyi bűncselekmények ellen küzdő Basel Institute on Governance. Az eseményen számos nyomozószerv részt vett a világ minden tájáról, azzal a céllal, hogy megbeszéljék a legújabb technológiához kapcsolódó szabályozási hiányosságokat.

Doha volt a házigazdája a kiberbűnözés megelőzésére szervezett eseménynek

Konferencia Dohán kriptopénzek anonimitása volt a témaA Perzsa-öbölben megrendezett konferencián sok szektor képviseltette magát a bűnüldözéstől a nyomozásig a világ különböző országaiból. A  Basel Institute on Governance beszámolója szerint több száz vezető és szervezet gyűlt össze a rendezvényen ahol a digitális fizetések szervezett bűnözésre és pénzmosásra gyakorolt hatását elemezték. Az eseményt azért szervezték, hogy segítsék a kiberbűnözés üldözését világszerte s megtanulják egymástól a technikákat és eszközöket, amivel az illegális online tevékenységeknek véget lehet vetni.

A konferencia számos ajánlást eredményezett, amelyeket ezután a nyomozók is alkalmazhatnak. A egyik legjelentősebb javaslat az ügynökség sajtóközleményében így szerepel.

“Minden országnak meg kéne osztatni az adatokat az új technológiai környezetben. Továbbá különös figyelemmel kell kísérni a gyanús bitcoin címeken történő nemzetközi tranzakciókat amik a gazdasági stabilitást veszélyeztethetik. A bűnüldöző szereknek szövetségre kell lépniük a világban, több képzésre van szükség a meglévő szabályozó szerveknél.”

A Basel Institute of Governance szerint a legfőbb mondanivalója a globális szabályozási konferenciának a következő:

“Abban egyetértés van, hogy a digitális pénzek elősegíthetik a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozást. Néhány esetben már bebizonyosodott, hogy az illegális tevékenységek könnyen megvalósíthatóak a virtuális környezetben, ahol az anonimitás miatt a tetten érthetőség nehéz. A bűnüldöző szerveknek fel kell venniük a versenyt az online világban is.”

Kiberbűnüldözési konferencia Katarban

Cselekedni kell a kriptopénzek anonimitása ellen

A bázeli bűnüldöző intézet egy non-profit agytörzs, a Bázel Egyetem egyik leányvállalat a pénzügyi korrupció ellen küzd. A szervezet szerint, a digitális fizetőeszköz központú konferenciát az Europol és Interpol szövetsége szervezte, melyet a katari hatóságok finanszíroztak. A globális szervezetek úgy vélik, hogy a digitális pénzekhez kapcsolódó technológia vizsgálatához nemzetközi szabványokra van szükség.

A világ többi szabályozó szervezetének is el kell kezdenie különböző szabályokat készíteni a kriptopénzek használata kapcsán. A kriptopénz tőzsdék és pénztárcát szolgáltatóknak a meglévő pénzmosás megelőzési és ügyfél azonosítási szabályoknak meg kell felelniük. A konferencia egy érdekes javaslata a platformok anonimitására vonatkozik. Az ajánlás szerint az országoknak be kéne tiltaniuk a bitcoin mixer szolgáltatókat.

Pénzmosás kriptopénzekkel“Minden ország számára javasolt, hogy fellépjenek a digitális pénzt mixelő szolgáltatók ellen. Az ilyen szolgáltatás kizárólag azért jött létre, hogy anonimmá tegye a tranzakciókat és ellehetetlenítse a bűnüldözők munkáját. A gyanús tranzakciók így nem követhetőek tovább. Az ilyen cégeknek nem szabadna tovább működniük.”

Decemberben mi is írtunk róla, hogy alaposan szemügyre kell venni a kriptopénz mixelő szolgáltatókat. Sokszor ugyanis csak a bitcoinokat csalják ki a a felhasználóktól.

A szabályozó hatóságok figyelemmel kell kísérni a digitális fizetőeszközöket

 A Dohában megrendezésre kerülő konferencia eredményei azt mutatják, hogy a hatóságok egyre komolyabban veszik a virtuális pénzek használatát. Sőt, az Europol már többször dolgozott együtt blokklánc követő szoftvert nyújtó cégekkel, mint az Elliptic és Chainalysis vállalatok, hogy bűncselekményeket derítsenek fel. Az eseményen kialakult javaslatok a nemzetközi bűnüldöző szervek számára felhívják a figyelmet, hogy az új technológia nyújtotta illegális tevékenységeket folyamatosan nyomon kell követniük a hatóságoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük