Medvepiac a láthatáron: ma is nagyot estek az amerikai részvények

Nagyot zuhantak ma is az amerikai részvények, a Nasdaq Composite Index 2009 óta először hajszálnyira van attól, hogy hivatalosan is medvés piacnak kiáltsák ki.

Nincs még vége a részvénypiaci bukónak

Az összes vezető wall streeti index negatívban mozog és így már több mint egy hete folyamatosan esnek az árfolyamok. A szokatlanul magas esések még a 10 éve tartó fellendülést is a feje tetejére állíthatják. A Dow Jones Industrial Average több mint 400 pontot esett és éves minimumán áll.

Az S&P 500 index 1 százalékot veszítve értékéből múlt év szeptember óta nem látott értéken mozog. A legnagyobb esést a technológiai papírok és a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok papírjai szenvedték el. Az egyetlen zöldet felmutató szektor a közüzemi szolgáltatók.

A technológiai papírok esése a Nasdaq-ot közelebb hozta ahhoz, hogy hivatalosan is medvés piacnak kiáltsák ki, amit általában 20%-ot meghaladó esésnél tesznek. Az augusztusi csúcs óta több mint 19 százalékot esett és jelenleg 6550 ponton áll.

A CBOE volatilitási indexe (VIX) 29-re emelkedett a 100-as skálán. A történelmi középértéke az indexnek 20 pontnál van, de az évben az érték már 130 százalékot meghaladó emelkedésen van túl. A félelemindexnek is nevezett VIX általában az S&P 500-al fordítottan mozog és a történelmi medián fölötti mozgása a medvepiacok beköszöntét jelzik.

A Nasdaq medvés tartományba lépése paradigmaváltást jelenthet a Wall Street-en és egyben masszív korrekciót – a kriptopénz piacokon megszokott -, de a részvénypiacokon eszméletlen emelkedéssel szemben. A kereskedési kockázatok, a lassuló világgazdaság és a technológiai szektor kifulladása együttesen járult hozzá a negyedik negyedévi részvénypiaci eséshez.

A részvénypiacok vesszőfutása a héten szerdán kezdődött, miután a befektetők félreértelmezték a Fed monetáris szigorítására vonatkozó jelzéseit. Habár a piac már rég beárazta az idei negyedik kamatláb emelést, a jövő évre egy sokkal enyhébb szigorítási ütemtervet vártak a központi bank által bejelentett kettő százalék helyett.

A szigorú Fed kamatláb emelés ellen szokás szerint Trump is kikelt a Twitteren kritizálva a jövő évi irányadó kamatláb politikát.

A Kína ellen folytatott kereskedelmi háború pedig hab a tortán és feltehetően visszatérő szalagcím lesz az újságok címlapjain 2019-ben is még több fejfájást okozva a részvénypiaci befektetőknek.

A bitcoin (BTC) egy hét alatt eddig 700 dollárt erősödött és pillanatnyilag 3910 dolláron kereskedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük