Megbízhatóan megbízhatatlan a Solana és ez látszik is az árfolyamon

Az örök Ethereum-gyilkosként emlegetett Solana hálózatának nincs valami túl jó időszaka, legalább hét különböző alkalommal állt le teljesen vagy részlegesen az elmúlt 10 hónap során. És most itt az újabb csapás, európai idő szerint szerda délután megint offline lett a hálózat. Legalább négy és fél órán keresztül nem jöttek létre az új blokkok. Mire végül úgy este 9 környékére a validátoroknak sikerült újraindítaniuk a mainnetet.

A Solana újabb leállása komoly hatással volt az árfolyamra is

A Solana Labs alapítója, Anatoly Yakovenko egy tweetben arról írt, hogy az ún. “tartós nonce utasítás” hibája okozta a leállást, amely miatt igazából a hálózat hibásnak érzékelt egy blokkot. Az ún. “tartós tranzakciós nonce” egy olyan mechanizmus (durable transaction nonce), ami a tranzakciós blokkok alapvetően elég rövid életpályáját intézi a Solana hivatalos whitepapere szerint. A nonce-ban keletkezett hiba miatt a node-ok elkezdtek különböző kimeneteket generálni, így pedig nem jött létre a konszenzus. Az újraindítás során a nonce funkció már kikapcsolásra került és a Solana Labs azt is megerősítette, hogy azonnal ki fogják javítani a hibáját.

Twitter

A Solana közösség és a teljes kriptoinfluenszer “társadalom” komoly felháborodással fogadta az újabb problémákat. A többségük még mindig bízik a Solana hálózatában, de a folyamatos leállások miatt kezdik elveszíteni a hitüket. A SOL árfolyamán meg is látszik ez a hitvesztés, hiszen 12 óra alatt 15% körül veszített árfolyamában a hálózat natív tokenje. 2021. szeptembere óta ez volt már a hetedik részleges vagy teljes leállás, de igazából januártól indult meg a komolyabb küzdelem. Abban a hónapban ugyanis teljesen visszaesett a teljesítmény 9 napon keresztül, duplikált tranzakcióknak köszönhetően. Áprilisban és májusban pedig több mint 8 óráig nem volt elérhető a Solana, amikor NFT készítő botok túlterhelték a hálózatot.