Megegyezett a Bitfinex – Tether a New York-i legfőbb ügyészséggel

A Bitfinex tőzsde és a stabilcoin kibocsátó Tether cég pontot tett a 2019 óta húzódó jogi vitára New York legfőbb ügyészségével.

A megállapodás részeként a Bitfinex és Tether 18.5 millió dollárt fizet, illetve felfüggesztik digitális eszköz szolgáltatásaikat New York államban, írja egy közleményben Letitia James, New York állam főügyésze.

Az ügy még 2019. áprilisban robbant ki mikor az ügyészség a Bitfinexet és a Tethert 850 millió dollár elsikkasztásával vádolta meg, amit állítólag a Crypto Capital utalási processzor lopott el. Az ellopott vagyon miatt 2018 végén a Bitfinex ügyfelei többször is jelentették, hogy nem tudtak hozzáférni a pénzükhöz. A tőzsde akkor még tagadta, hogy elvesztette a pénzt és azt állította, hogy a Crypto Capital-nál parkoltatott vagyont Portugália, Lengyelország, és az Egyesült Államok hatóságai befagyasztották és a tőzsde állítása szerint továbbra se fér hozzá a pénzéhez.

Kapcsolódó: Mélyrepülésben a kripto piac a Bitfinex-Tether botrány miatt

A mai kiegyezés eredményeképpen kiderült, a Bitfinex és Tether nem követett el sikkasztást. Az is kiderült, hogy az interneten keringő pletykákkal ellentétben a Tether nem bocsátott ki USD fedezet nélküli USDT stabilcoint, de arra sincs bizonyíték, hogy valaha manipulálta volta a kriptovaluták árfolyamát.

Stuart Hoegner, a Bitfinex és Tether ügyvédje a megegyezés kapcsán hozzátette, hogy a fizetett összegre úgy kell tekinteni, “mint vágy, hogy végre magunk mögött hagyjuk az ügyet és csak az üzletre tudjunk koncentrálni.”

A megegyezés keretében a Tether önként vállalta, hogy negyedévente informálja a New York-i ügyészséget és a nyilvánosságot az USDT fedezet érdekében félretett dollárvagyonáról.