Visszafizette a Bitfinex 750 millió dolláros hitelét

A Bitfinex, az ötödik legnagyobb kriptovaluta tőzsde kereskedési volumen alapján, most arról számolt be, hogy teljes mértékben visszafizette a hitelét, amit a stabilcoin kibocsátótól, a Tethertől kapott.

A tőzsde most megjelent sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy januárban 550 millió dollárt fizetett vissza a Tethernek. Az előző két évben pedig évente 100 millió dollárt törlesztett adósságából, így már nincs fennálló hiteltartozása.

A Bitfinex és a Tether vezetőségében vannak közös igazgatók is. A Bitfinex 2018-ban fordult hitelért a Tetherhez, miután azt állította a tőzsde, hogy a fizetési szolgáltatója, a Crypto Capital 850 millió dollárt lopott tőle. A new york-i főügyész rögtön, már 2018-ban vizsgálatot indított a Bitfinex ellen ugyanis fennállt a gyanú, hogy a Bitfinex saját magának adott kölcsönt, hogy így fedezze a veszteségeit. A Crypto Capital ellen is nyomozás folyik pénzmosás gyanúja miatt.

2019 áprilisában a new york-i főügyész így magyarázta az ügyet:

Annak érdekében, hogy betömjék a lyukakat, a Bitfinex és a Tether igazgatói ellentmondásos vállalati ügyleteket bonyolítottak le egymás között. A Bitfinex közel 900 millió dollár értékben adott magának kölcsönt a Tether pénztartalékaiból, amit a Tether éveken keresztül 1:1 alapon fedezett a stabilcoinjai által.

A Bitfinex jogi képviselője, Stuart Hoegner szerint “a tőzsdének rövid távon készpénzre volt szüksége, amit a Tether biztosított neki megfelelő kereskedelmi feltételek alapján.”

Bitfinex hitel

A Bitfinex hitele miatt még nem zárult le a nyomozás

A new york-i főügyészség álláspontja viszont az, hogy a Tether tartalékainak a felhasználása csalásnak bizonyul. Az már a nyomozás elején kiderült, hogy a Tether által adott kölcsön nem teljes egészében volt valós amerikai dollárral fedezve. Egy része volt készpénz formájában, másik részét pedig “egyéb eszközök és követelések” formájában fedezték.

Rohan Grey, a Willamette University College of Law professzora szerint, aki egyben a Digital Currency Global Initiative társaság alelnöke is, szerint tartani kell magunkat a régi kriptós szóláshoz: “Ne bízz benne, hanem ellenőrizd.” Szerinte nem kellene elhinni azt, hogy a Bitfinex visszafizette a kapott kölcsönt. Főleg úgy nem, hogy az sem biztos, hogy milyen arányban állt a hitel mögött valódi dollár.

Viszont, ha valóban vissza is fizette teljes mértékben a Bitfinex a hitelt, nem szabad abba a hibába esni, hogy ‘minden jó, ha a vége jó’. A legfőbb probléma itt, hogy a Tether eszközeinek a fedezete nem teljes. Emellett etikailag és jogilag a Bitfinex és a Deltec közötti kérdéses kapcsolat is hagy maga után kivetnivalót.

A Deltec alatt a Deltec Bank & Trust nevű nemzetközi bankot érti, amely a Bahamákon van bejegyezve. A Bitfinex mellett még legalább egy kriptovaluta tőzsde biztosan van az ügyfelei között. A piaci pletykák szerint a Bitfinexnek részesedése van a Deltecben, és a Deltecnél van megőrzés alatt a Bitfinex Bitcoin tartaléka. Habár ezt az értesülést a Deltec igazgatóhelyettese, Gregory Pepin nem olyan régen cáfolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük