Megéri beszállni, egy 1000Ft alatti tokenbe?

Cikkünkben megvizsgáljuk miért érdemes tartani a Nexo kriptokamatozó platform natív tokenjét (NEXO) és milyen ármozgásokra számíthatunk a közeljövőben.

NEXO token

A NEXO a kriptohitelezéssel foglalkozó Nexo saját érméje. Piaci kapitalizációja 1,3 milliárd dollár, ami a 2,3 dolláros jelenlegi árfolyam mellett több mint 500 millió darab forgalomban lévő érmét jelent. A NEXO jelenleg a 72. legnagyobb értékű érme a piacon és a Nexo saját kereskedési platformja mellett számos nagy tőzsdén is elérhető. Lehet kereskedni a Nexo érmékkel a Bitstamp, a Bitfinex és a Huobi kriptotőzsdéken is.

Nexo árfolyam
NEXO token

Nexo token kedvezmények

A platform különböző kedvezményeket ad, ha Nexo tokent birtokolsz: alacsonyabbak a hitelek kamatlábai és magasabb hozamok érhetőek el, ha használod a saját coinjukat.

A Nexo hűségprogramban 4 különböző szinten határozták meg mennyi NEXO tokent kell tartanunk az adott kedvezmény igénybevételéhez.

Ha lekötöd betétként a NEXO-t akkor egyrészt az összegtől függően magasabb összegért magasabb kamat jár. De ezen felül további extra hozamot adhat az, ha a NEXO-ban kéred a kamatokat. Fix lekötött betétekért 9-12%-ot fizetnek, de ha nem szeretnéd hosszútávra lekötni, akkor is 7%-os éves kamattal lehet számolni a NEXO egyenleg után, amit ráadásul naponta fizetnek.

Kriptohitel esetén is a hűségszinteknek megfelelően csökken a kamatláb mértéke. Sőt, amennyiben a hitel biztosítékra vetített aránya nem éri el a 20%-ot és a biztosíték 10%-a NEXO tokenben van, 0%-os kamattal lehet hitelt felvenni.

Nexo hűségprogram szintjei
Nexo hűségprogram szintjei

A NEXO token a Nexo saját kereskedési platformja mellett számos más helyen is megvásárolható. Ha azonban a Nexonál vásárolsz, akkor 0.5%-ot visszatérítenek a vásárlás összegéből.

Jogosan merül fel ezek után, hogy megéri-e hosszabb távon is tartani a NEXO tokent, hiszen önmagában a kedvezmények igen vonzó hozamot mutatnak.

NEXO token árfolyam

A napokban tapasztalt volatilitás a kriptopénz piacon a NEXO árfolyamára is kihatott, azonban általánosságban elmondható, hogy inkább oldalra halad az árfolyam.

Rövid táv

Nexo - 4 órás grafikon, ADX és MA vonalak
Nexo – 4 órás grafikon, ADX és MA vonalak

A NEXO jelenlegi szintje a mozgóátlagok alatt húzódik, ami a korábbi pozitív trend visszahúzását mutatja. Azonban nem távolodott el tőle jelentősen, ami arra utal, továbbra is egyensúly környékén jár a piac a jelenlegi árfolyamszinteken.

A trend erősségét mutató ADX indikátor a lefelé csorgó trendet azonban egyelőre igen gyérnek jelzi. A DMI mutató pozitív ága (kék) ugyan éppen most a negatív (narancssárga) ág alatt van, ami negatív trendet vetít előre, az ADX mutató hetek óta bőven 30 alatt jár, ami jelzi, hogy nincs komoly trend kialakulóban, inkább csak oldalazgat az árfolyam.

Nexo - 4 órás grafikon, Bollinger band és RSI
Nexo – 4 órás grafikon, Bollinger szalag és RSI

Az elmúlt hetekben a teljes kriptopénz piacra is inkább az oldalazgatás volt jellemző. A Bollinger szalag egészségesen széles sávban követi az árfolyamot március óta, jelentősebb kitörések és letörések nélkül. Bár egy-egy nagyobb forgalmú napon az árfolyam elhagyta a sávot, ezek leginkább annak köszönhetőek, hogy a Nexo kapcsán megjelent egy-egy frissebb hír a hetekben. Például a Nexo kártya bevezetésének hatására is megugrott átmenetileg az árfolyam, a trend azonban itt is oldalra mutat.

Az RSI a középvonalon toporog, most éppen inkább az enyhe alulvett tartományban, azaz pillanatnyilag többen adták a NEXO tokent, mint azt a piaci egyensúly igényelné, így picit talán felfelé is indulhat az árfolyam. Azonban mivel jelentős volumen nem társul a jelenlegi kereskedéshez, így az RSI sem adhat erős jelzést az árfolyam piaci dinamikájáról.

Hosszú táv

Nexo - napi grafikon, trend csatorna
Nexo – napi grafikon, trendcsatorna

Kicsit hosszabb távról nézve, az év eleje óta egy finoman felfelé ívelő trendet láthatunk. A tavaly novemberi csúcsok után jelentősen visszaesett az árfolyam. 3,6 dollárról 1,8-ig esett vissza a NEXO token árfolyama, ami azt jelenti az érme elvesztette értékének felét. Egy ilyen negatív árfolyam trend a NEXO hiteleseknek kedvezhetett, mivel csökkent a dollárban kifejezett tartozásuk összege, azonban ezzel párhuzamosan a felajánlott biztosíték értéke is megcsappant.

Az év eleje óta azonban mintha végre megfordult volna a trend és a folyamatos esés után szépen oldalazgatva megindult felfelé a NEXO. Január eleje óta több, mint 10%-ot emelkedett az árfolyam 2 dollárról 2,3-ig. Emelkedésre azonban ad még lehetőséget a piac, a csatorna széle ugyanis 2,7 dollárnál húzódik. Lefelé a 2 dolláros szint erős ellenállást adhat, azonban igazából 2,2 alatt nem járt az árfolyam március közepe óta. Így lefelé is egy 5-10% mozgástere van még a token árfolyamának.

Az RSI hosszabb távon sem jelez jelentős piaci anomáliát. Míg január elején jelentősen alulvett volt az árfolyam 1,8 dollárnál, április elejére érkeztek csak meg igazán a vevők, akik 2,5 dollárig tolták fel azt, ezzel túlvetté fordítva a NEXO-t. A jelenlegi árfolyam szint továbbra is kicsit a piaci egyensúly alatt húzódik inkább.

Nexo és a Bitcoin

Nexo és Bitcoin árfolyam mozgása
Nexo és Bitcoin árfolyam mozgása

Hosszútávon nézve a NEXO árfolyama jól korrelál a bitcoin árfolyam mozgásával. Tavaly szeptember-októbert leszámítva, amikor a bitcoin felfelé ment, a NEXO is követte és fordítva, a bitcoin esése során is hirtelen letört a NEXO árfolyama. A grafikonon jól látszik, hogy az árfolyam kilengése – mint a legtöbb altcoin esetében – nagyobb, mint a BTC volatilitása. Azaz ha nő az árfolyam a NEXO jobban nő, mint a Bitcoin, ha pedig esik az árfolyam, akkor általában többet esik a NEXO, mint a BTC.

A hosszútávú grafikonon az is jól kirajzolódik, hogy a 2022-es év eddig a megnyugvásról szólt. A MACD görbéjén már alig látni csúcsokat vagy mélyebb gödröket, szintén utalva a trend kiegyenesedésére.

 

Összefoglalva, jelenleg leginkább oldalazásra játszik a piac, ami azt jelenti, hogy nem várható jelentős árfolyam mozgás a NEXO esetében. Bár elsőre unalmasnak hangozhat, ne feledjük, hogy már a NEXO érme puszta tárolásával is 7%-os éves hozamot kaphatunk, emellett pedig már egészen pozitív, ha egy alapvetően negatív piaci hangulatban az árfolyam “csak” oldalazgat. A piaci letöréseket pedig szépen kisimíthatja a magas betéti hozam.

Ehhez jöhet hozzá, hogy a NEXO árfolyam tudott egy-két nagyobb kiugrást is produkálni, amihez jellemzően a céget érintő hírek vezettek. Egy-egy ilyen alkalommal pedig további extra hozamot zsebelhetünk be, ha jókor sikerül elkapni a piacot. Így a kiszámíthatóság igencsak jövedelmező lehet a NEXO esetében.