Megindult a roham az FTX maradék vagyonáért

Az FTX vagyon szétosztása problémás az egymással versengő követelések miatt.

Az FTX vagyon elosztásáért megindult a roham

A megszűnt FTX kriptovaluta tőzsde vagyonával kapcsolatos versengő követelések elhúzódó kifizetésekhez vezetnek. Köszönhetően annak, hogy nem csak a csődbement FTX ellen, hanem a korábbi vezérigazgató, Sam Bankman-Fried ellen is indult büntetőeljárás.

Annak ellenére, hogy Bankman-Fried jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti, különböző érdekelt felek már elindultak az FTX vagyonáért. Szoros a verseny, hiszen mindig dollármilliókat érő vagyonról van szó.

Az eszközök között szerepelnek:

  • ingatlanok,
  • repülőgépek,
  • a Signature Bankban, a Farmington State Bankban és a Silvergate Bankban tartott pénzeszközök,
  • a Robinhood részvények eladásából befolyt összegek
  • és az FTX korábbi vezetői által szétosztott politikai hozzájárulások.

A versengő felek máshogy látják az FTX vagyon felosztásának sorrendjét

  • FTX hitelezői és bahamai entitás: Ezek a felek azzal érvelnek, hogy elsőbbrendű joguk van az eszközökhöz, és azt állítják, hogy ezeket az FTX hitelezőinek és az áldozatok javára kell felhasználni. Állításuk szerint a vagyon átirányítása Bankman-Fried ítéletéhez nem szolgálná a több mint 1 millió áldozat érdekeit.
  • Emergent Fidelity Technologies: Ez az entitás, amely Bankman-Friednek és az FTX társalapítójának, Gary Wangnak tulajdonában volt, a Robinhood részvények tulajdonosa voltak. Most petíciót nyújtott be a Robinhood részvényekre és további eszközökre.
  • FTX-ügyfelek: Adam Moskowitz és David Boies ügyvédek által képviselt csoport azt követeli, hogy a büntetőügyben elkobzott vagyontárgyakat az hitelezők helyett az FTX-felhasználóknak adják vissza. Azzal érvelnek, hogy a csődvagyon konfliktusai veszélyeztethetik a vagyon ügyfelek közötti igazságos elosztását.

A bíróság mérlegeli a kéréseket

Lewis Kaplan bíró a jelentés időpontjában még nem döntött a szóban forgó versengő petíciók esetleges tárgyalásáról vagy ítéletéről.

A májusban benyújtott reorganizációs terv javaslata a hitelezők által felajánlott forrás megtérítését célozta. Egyes érdekelt felek, például Sunil Kavuri azonban kifogásolták a javaslatot, azzal érvelve, hogy az nem kezeli megfelelően az amerikai adók miatti veszteségeket.

Sam Bankman-Friedet hét bűncselekmény miatt ítélték el, amelyek az ügyfelek pénzeszközeivel való visszaéléshez kapcsolódnak, és 25 év börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezése folyamatban van, az eljárás ideje alatt őrizetben marad.

Az FTX és az Alameda más vezetői bűnösnek vallották magukat, és várják az ítéletet.