Sam Bankman-Fried 25 év börtönt kapott az FTX csőd miatt

Sam Bankman-Fried-et, az FTX kriptotőzsde alapítóját 25 év börtönbüntetésre ítélték. Ez egy igen jelentős pillanat a kriptovaluta piac elszámoltathatóságát tekintve.

25 év börtönt kapott Sam Bankman-Fried

25 év börtönbüntetésre ítélte Sam Bankman-Friedet egy New York-i szövetségi bíró az FTX kriptovaluta tőzsde összeomlásában való részvétele miatt.

Lewis Kaplan bíró bírálta a védelem félrevezető és hibás érveit, különös tekintettel arra, hogy arra is volt példa, hogy Bankman-Fried beavatkozott az igazságszolgáltatásba. A tanúk manipulálása jelentős súllyal szerepelt az ítélet kiszabásában.

A bézs színű börtönegyenruhát viselő Bankman-Fried sajnálatát fejezte ki “önző” döntései miatt, amelyek az FTX bukásához vezettek.

Bevallotta, hogy hibái minden nap kísértik.

Védelem kontra vád az FTX csőd ügyében

Sam Bankman-Fried ügyvédei enyhébb, legfeljebb 6 és fél év büntetés kiszabását kérték mentális egészségére és állítólagos nagylelkűségére hivatkozva. Kaplan bíró azonban az ügyészek oldalára állt, akik szigorúbb büntetést akartak. Elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint az FTX felhasználókat valójában nem is érte túl sok kár.

Az áldozatok vallomásai mély anyagi és érzelmi fájdalmakat tártak fel. Köztük egy apa azt mondta, hogy az ő és felesége élete tönkrement, míg egy másik személy, arról vallott, neki az esküvői tervei mentek tönkre. Történeteik jól hangsúlyozták Sam Bankman-Fried tetteinek következményét az emberek életére.

Sam Bankman-Fried 25 éves börtönbüntetése az egyik leghosszabb börtönbüntetés, amit a közelmúltban elkövetett fehérgalléros bűncselekményekért kiosztottak. Sok más bűnözőt sikerült megelőzni, SBF büntetése elmarad Elizabeth Holmesétól a Theranosból, és Bernie Madoffétól is.

Az egykor több mint 30 milliárd dollárra becsült FTX 2022-ben összeomlott, amikor kiderült, hogy az ügyfelek pénzeszközeivel 8 milliárd dollár értékben éltek vissza. SBF és védelme azzal érvelt, hogy „csak kölcsönt vett fel” a befektetési cége részére, az esküdtszék azonban minden vádpontban bűnösnek találta.

A kritikusok és a szakértők Bankman-Fried védelmét gyengének találták. Vallomásával nem tudtak együttérezni az esküdtszék tagjai. Mivel ténylegesen letöltendő börtön vár rá, azt tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen.