Megindultak a kötvényhozamok Merkel koronakötvény bejelentésére

Hivatalosan még nem koronakötvény, de nehéz más találó kifejezést ráhúzni.

Az Euronews tegnapi cikke szerint a francia-német bejelentés hatására, miszerint 500 milliárd eurós helyreállítási alapot hoznak létre a koronavírus gazdasági hatásainak kivédésére, megindultak az európai kötvényhozamok, erősödött az euró a dollárral szemben, valamint a vezető európai részvényárfolyamok.

Merkel kijelentette, hogy az alap a blokk költségvetési keretein belül fog életbe lépni és nem tekinthető hitelnek, a pénzt NEM kell visszafizetniük a benne részesülő tagállamoknak.

Erre ment tegnap és ma egy nagyot az EURUSD árfolyam egészen az 1.097-es szintig.

Ahogy a német 10 éves kötvényhozamok is mialatt zakózott az olasz.

A terv erősen francia-német kezdeményezés egyelőre, habár Macron és Merkel felszólították a tagországokat, hogy hagyják jóvá az alapot, ami nem lesz könnyű, mert Hollandia korábban kategorikusan elutasította a közösen kibocsátott adósságot, másrészt az Európai Bizottságnak is lesz mondanivalója még, ami május 27-én jön ki helyreállítási csomagjával.

A francia-német javaslatot jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a nemzeti kormányoknak is. Az alap forrásait állami beruházásokra (játszóterekre, megfigyelőállam kiépítésére?), tagországi reformokra lehetne igénybe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.