Visszatáncol az Európai Unió, mégsem tiltják be a bitcoint

A múlt héten még arról volt szó, hogy az EU betiltaná az összes proof-of-work konszenzuson alapuló kriptovalutát, köztük a bitcoint is. Mostanra eltűnt a törvényjavaslatból az a passzus, amellyel ezen kriptopénzeknek leáldozott volna az Unióban. 

Eltűnt a kriptovaluták szabályozásáról szóló törvénytervezetből az a rész, amely a proof-of-work kriptopénzek betiltására vonatkozott.

A BTC-Echo által közzétett és Stefan Berger európai parlamenti képviselő által március 1-jén megerősített hírek szerint az EU “Markets in Crypto-Assets” vagy MiCA elnevezésű, az EU-ban lévő kriptopiacok szabályozására létrehozott keretrendszerének legújabb változatából törölték azt a passzust, amely sokak szerint a bitcoin betiltásához vezethetett volna.

A jogszabály előadója az ECON-bizottság vezetőjeként Berger a múlt héten elhalasztotta a február 28-ra tervezett szavazást a megfogalmazás miatti felháborodásra reagálva. Tegnap azonban bejelentette, hogy a kérdéses bekezdést törölték, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a bizottságnak még szavaznia kell a rendelkezésről.

A törvénytervezet legutóbbi változatának másolatában a törvénytervezetnek a törölt része így kezdődött:

“2025. január 1-jétől az Unióban kibocsátott, felkínált vagy kereskedésre bevezetett kriptovaluták nem alapulhatnak vagy támaszkodhatnak környezeti szempontból nem fenntartható konszenzusmechanizmusokra. A konszenzusmechanizmusoknak meg kell felelniük a környezeti fenntarthatósági minimumkövetelményeknek.”

Mivel sokan ekézik a bitcoint a proof-of-work környezetre gyakorolt negatív hatása miatt, így joggal gondolhatott mindenki arra, hogy a BTC-t is bedarálná a törvénytervezet.

Berger irodája elmondta, hogy a szavazás időpontja “két-négy héten belül, március 14-én vagy április elején” lesz. Addig a törvénytervezet várhatóan nem változik drámaian. Ha átmegy ezeken a szavazásokon, a törvényjavaslat az Európai Bizottság, és Tanács elé kerül egyeztetésre.

A törvénytervezet teljes hosszában itt olvasható el: