Megint tele a Bitcoin mempool

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin mempool egy olyan fogalom, amivel sűrűn találkozunk a BTC-hez kapcsolódó cikkekben, de alapvetően mindig érdemes tisztázni, hogy miről van szó. A Bitcoin mempool kvázi az a “váróterem”, ahol a node-ok által validált tranzakciók várakoznak. Arra várnak, hogy egy bányász felkapja őket és bekerüljenek a következő blokkba. Ugye egy tökéletes világban túlságosan sok várakozásra nincs szükség. Hiszen átlagos 10 perc alatt kerül egy új blokk kibányászásra. Bár ez csak egy átlag, 1 perc és 1 óra is lehet ez az időtartam. A friss számok szerint a mai napon a Bitcoin mempoolban lévő, megerősítésre váró tranzakciók száma elérte a 125 ezret is.

Még nincs csúcson a Bitcoin mempool, de a drágulás megfigyelhető

Ez nagyjából 149 megabyte adatot jelent, ami összességében elégséges lehet 107 blokk megtöltéséhez. És bár ez a várólista még messze nem tekinthető csúcsnak, hiszen az elmúlt időszak vonatkozásában az tavaly decemberben volt. Akkor 143 ezernél is több tranzakciós elmaradás volt a hálózaton. Mindenesetre a helyzet nem kedvező, nem csoda, hogy megint megerősödtek a kritikus hangok. Sokak szerint lenne értelme a forkolásnak a hálózaton, mert a sebesség és a tranzakciók költsége hagy kívánnivalókat maga után. A mempool utoljára január elsején tudott kiürülni teljesen, de a mostani időszakban már elég ritkán találkozhatunk ilyen helyzettel. A mempool.observer hálózati statisztikái szerint legalább 93 sat/byte díj ajánlott ahhoz, hogy a tranzakció bekerüljön a következő blokkba.

Ugyebár a sat/byte-ban kifejezett díj alapján a bányászokat nem érdekli az adott tranzakció értéke, csak a mérete, hiszen ez alapján kapják meg a díjukat. Ha egy átlagos 224 byte-os tranzakciókat veszünk és egy 46 ezer dolláros BTC árfolyamot, akkor az ajánlott tranzakciós díj mértéke majdnem 10 dollár. Ma reggel viszont az ajánlott díj ahhoz, hogy a következő blokkba bekerüljön a tranzakció, 141,9 sat/byte-ra emelkedett, ami azért elég jelentős ugrás. Február nyolcadikai adatok szerint közel 85 BTC került összegyűjtésre tranzakciós díjakból, azaz 2 millió dollár feletti bányászati bevétellel lehetett azon a napon számolni. A tranzakciós díjak viszont a tavalyi év végén a bullish-mozgás ellenére is elfogadható szinten maradtak, bár a trend itt is megfigyelhető a növekedés irányába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.