Csökkentek a bitcoin tranzakciós díjak a mempool kiürülése miatt

A bitcoin tranzakciók díja jelentős mértékben csökkent a mempool aktivitás visszaesése miatt. A mempool gyakorlatilag kiürült, a jóváhagyásra váró tranzakciók száma alacsony. Érdemes még most kihasználni a pozitív változásokat.

Kiürült a mempool, nőtt a hashráta

Október közepe óta a bitcoin hálózat mempooljának mérete ezen a héten a legkisebb, gyakorlatilag kiürült. Több ezer beragadt, jóváhagyásra váró tranzakció került bele a legutóbbi blokkokba, így csak elenyésző számú olyan tranzakció maradt, amelyeket még jóvá kell hagyni.

A mempool kiürülése elsősorban azért történhetett meg, mert a bitcoin hashrátája elkezdett óriási ütemben növekedni. Mindössze 2 nap alatt, november 9-én és 10-én 42%-ot ugrott a bitcoin hashrátája. Ebben nagy szerepet játszott az a tény, hogy a kínai illetőségű bányászoknak mostanra sikerült újra aktivizálniuk magukat a szecsuáni bányászati központból történő elköltözést követően. A költözésre egyébként azért volt szükség, mert a tartományra jellemző esős évszak most ért véget.

Csökkentek a tranzakciós díjak

A bitcoin felhasználók számára természetesen jó hír a kisebb mempool, hiszen az új tranzakciók tekintetében csökken a verseny azért, hogy bekerüljenek a következő blokkokba. Továbbá a kisebb verseny hozzájárul ahhoz is, hogy csökkenjenek a tranzakciós díjak.

A bitcoin tranzakciók díja október 30-án érte el a csúcsot, átlagosan 13,16 dollárt kellett a felhasználóknak fizetniük tranzakciónként. Mindez akkor történt, amikor több mint 140 ezer tranzakció várt jóváhagyásra a mempoolban. Jelenleg körülbelül 6 ezer tranzakció áll függőben, a tranzakciós díjak átlagösszege mindössze 3 sat/byte vagy kb. 0,11 dollár körül alakul. Néhány felhasználó arról számolt be, hogy 1 sat/byte-os díjat kellett fizetniük a tranzakciókért, amelyek ráadásul nagyon rövid idő alatt, pár órán belül jóváhagyásra is kerültek.

Várhatóan a tranzakciós díjak nem sokáig maradnak ilyen alacsonyak és a hashrátában is csökkenés lesz megfigyelhető. Így mindenképp érdemes még most kihasználni a kedvező körülményeket és célszerű végrehajtani azokat a tranzakciókat, amelyek alapvetően jóval magasabb tranzakciós díjakkal járnának.

Kapcsolódó: