Megmozdult 1 milliárd dollár értékű bitcoin, ki állhat mögötte?

Több mint 94 500 bitcoin (mintegy 1 milliárd dollár) ébredt fel szunyókálásából pánikhangulatot, örömódát és Faketoshi-Jézus visszatérését prognosztizáló bejegyzésekkel szemetelve a CryptoTwittert. A tranzakció egyike a legnagyobbnak a Bitcoin létezésének történetében. A Whale Alert blokkláncfigyelő londoni idő szerint 03:30:05 másodperckor rögzítette a mozgást.

Nem is maradtak el a jóslások, következtetések világvége gondolatok a kriptoverzum csillagaitól. De még mielőtt rátérnénk az élelmesebb példányok bemutatására, fontos megjegyezni, hogy az ekkora méretű BTC mozgásokat általában a kriptotőzsdék letéti tárcái közötti tranzakciók számlájára írhatjuk. A jelenlegi tranzakció kapcsán azonban nem ismert a 0.06534852 BTC (kb. 700 dollár – ami így elsőre nagyon drágának hangzik az átlag BTC tranzakciós díjakhoz mérten) díjú mozgás feladója, se címzettje.

Alex Krüger hívta fel a figyelmet először, hogy a tárcacím a legnagyobb névtelen letétkezelő BTC cím.

Mások megjegyezték, talán a Bakkt intézményi bitcoin letétkezelő szolgáltatása, a Bakkt Warehouse,  körüli utolsó mocorgások még azelőtt, hogy szeptember 23-án élesedne a BTC elszámolású határidős tőzsde. A Bakkt korábban már jelezte, az ügyfelek szeptember 6-ától helyezhetnek el bitcoin letéteket a tárcáiban.

Megint mások nem voltak restek megjegyezni, Craig Wright, állítólagos BTC feltaláló áll a tranzakció mögött, akit a múlt héten félmillió bitcoin megfizetésére kötelezett a floridai bíróság Dave Kleiman örököseinek.

Nick Szabo, magyar származású kriptográfus szerint az ekkora méretű tranzakciók kockázatokkal járnak. Kalkulációi szerint az ilyen méretű mozgások kifizetődévé teszik a blokklánc újraszervezését (érts: a tranzakció felülírását) egy 51%-os támadás segítségével akkor, ha képesek fenntartani azt 40 napon keresztül. Persze a szcenárió felettébb valószínűtlen, hacsak a támadó egyetlen szándéka nem az, hogy romba döntse a Bitcoin értékét adó megmásíthatatlanságot és lerombolja az emberek belé vetett hitét.

Mások szerint csak, a 95 000 BTC-s tranzakció egy “tökös” lépés volt, amire páran még rá is licitáltak újabb “tökös” jelzőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük