Az Apple bekeményít, az NFT-tulajoknak nincs kegyelem

Az Apple nemrégiben frissítette App Store irányelveit annak érdekében, hogy az alkalmazásokat korlátozza, hogy azok ne használhassák az NFT-ket arra, hogy a felhasználókat olyan elemek vagy funkciók megvásárlására ösztönözzék, amelyeket nem tudnak megadóztatni. Az óriáscég akár 30%-ot is felszámít mind az App Store-ban történő vásárlások, mind az alkalmazások használata alatt költött pénz után.

A hétfői közlemény jelenti az első alkalmat, hogy az Apple az App Store irányelveiben konkrét szabályokat állapított meg az NFT-kre vonatkozóan.

A frissített irányelvek megtiltják, hogy az alkalmazások exkluzív hozzáférést kínáljanak az NFT-k tulajdonosainak, vagy hogy felhasználóikat olyan harmadik féltől származó oldalakhoz kapcsolják, ahol az Apple ökoszisztémán kívül vásárolhatnak, eladhatnak és mintelhetnek, így megkerülve a vállalat által kiszabott díjat.

„Az alkalmazások nem használhatják saját mechanizmusaikat a tartalom vagy a funkciók feloldására, például licenckulcsokat, QR-kódokat, kriptovalutákat és az ezekhez kapcsolódó tárcákat.” – olvasható az App Store szabályzatában.

Az applikációk értékesíthetik az NFT-ket, és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, például a mintelést, listázást és az átutalást. Azonban az NFT-k további funkcióinak elérése nem engedélyezett. A vállalatot már korábban is kritizálták az NFT startup-ok, amiért az NFT-tranzakciók 30%-át veszi el, miközben a piacterek ennek a sokkal kisebb részét számítják fel.

A frissített megfogalmazás nem változtatja meg alapvetően az Apple meglévő irányelveit, amelyek lehetővé teszik az alkalmazáson belüli kereskedelmet az olyan szolgáltatásokon, mint a Coinbase és az FTX, amelyeknek nem kell 30%-os díjat fizetniük.