Megoldották a MIT 35 éves időkapszula fejtörőjét

35 évig kellett volna tartania egy kriptográfiai fejtörővel védett időkapszula feltörésének, de egy autodidakta belga programozónak 20 év alatt sikerült megoldania.

A korai számítógéptörténeti múzeum

Az ismert építész Frank Gehry 1999 áprilisban kapott egy időkapszulát, ami az MIT Számítástechnikai Kutatólaboratóriumába kellett beágyaznia. Az időkapszula egy 50 darabos számítógéptörténeti kollekció volt, amibe ismert fejlesztők és vállalkozók, mint Bill Gates, Tim Berners-Lee stb. adományoztak számítástechnikai tárgyakat.

Ha unod a sok reklámot. Válts Brave böngészőre és keress BAT tokeneket!

Ron Rivest, az időkapszula feltalálója szerint az időkapszula feltörésére kitalált fejtörőnek hozzávetőleg 35 évig kell tartania mire egy számítógép feltöri. Erre cáfolt rá 15 évvel korábban, a mai napokban Bernard Fabrot, az autodidakta belga programozó.

A fejtörőn belül utasítások voltak, ami értelmében a megoldást el kellett küldeni a MIT Számítástudományi Labor igazgatójának, ami Fabrot értesülése szerint már nem létezett. A labort 2003-ban összevonták az MIT Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Intézetével (CSAIL), akinek feje, Daniela Rus, még csak nem is halott a fejtörőről.

A megoldás egyébként 3 és fél évébe került Fabrot számítógépének, amit csak akkor kapcsolt ki, mikor vakációra ment vagy elment a villany.

A Cryptophage-projekt

Fabrot ugyanakkor nem volt tisztában vele, hogy két hónappal előbb megoldotta a fejtörőt, mint egy csapat kriptográfiai szakértő és informatikus, a Cryptophage akik 25 nappal későbbre kalkulálták a puzzle megoldását.

A Cryptophage csapat vezetője az Intel mérnök Simon Peffers, aki blokklánc VFD-k kutatására szakosodott. A csoport elképzelése szerint a Rivest puzzle egy kiváló módja lett volna kutatásaik tesztelésére.

Március elején úgy kalkuláltak, hogy a chipjük számítási hatékonyságával május 10-ére hozzáférnek a helyes megoldáshoz, ám a MIT értesítette őket, hogy Bernard Fabrot már 42 hónappal korábban nekilátott megoldani a fejtörőt.

Ha Ti is kedvelitek a fejtörőket, akkor vegyetek részt az 1 millió dollár bitcoin értékű globális puzzlében.

Kövess minket Facebookon és Twitteren. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük