Mégsem lesz kripto-adóparadicsom Szlovákiából – visszatáncolt a törvényhozó

Múlt év júniusban robbant a hír, miszerint a szlovák törvényhozó január 1-től 36%-ról 7%-ra csökkenti a kriptovaluták utáni adóterheket az országban. A nemrég elfogadott konszolidációs törvénycsomag azonban visszavonta ezeket a rendelkezéseket.

Június végén fogadta el a szlovák parlament azt a javaslatot, amelynek értelmében komoly adókedvezményekhez jutottak volna az ország kriptobefektetői. A kedvező feltételek között szerepelt, hogy 2400 euróig adómentessé tennék a kriptovalutákkal történő fizetésekből származó bevételeket. Ezenfelül bevezették volna a stake-elés fogalmát is. Az egy évnél hosszabb ideig birtokolt kriptovaluták eladásából 7%-os adót számítottak volna fel. Ez a világ egyik legalacsonyabbikának számított volna.

A hivatalban lévő kormány célja akkor az volt, hogy ösztönözze a befektetéseket, leegyszerűsítse a pénzügyi eszközök használatát, valamint megerősítse a jótékonysági tevékenységeket.

A javaslatot azonban nagyjából egy hónappal ezelőtt visszavonták, így az nem tudott érvénybe lépni az új évben. Konszolidációs törvénycsomag néven a karácsonyt megelőző időszakban egy sor megszorító intézkedést fogadott el az új szlovák parlament. Ezeknek célja, hogy az államkasszába további 1,5 milliárd eurót tudjanak bevonni. Ennek a csomagnak esett áldozatául a beharangozott kriptotörvény is.

A magas kriptoadó visszaállítása mellett több egyéb adónemet is megemeltek. Az osztalékok után például az eddig megszokott 7% helyett 10%-os járulékot vezettek be. Az éttermekben felszolgált alkoholos italokra 10% helyett 20%-os adó vonatkozik majd, és a cigaretták ára is dobozonként 40 eurócenttel emelkedik február 1-től. Rendkívüli bankadót is kivetettek, amit 30%-ban határoztak meg, évente 5%-os csökkentéssel, míg az illeték el nem éri a 15%-ot. Ezenfelül növekszik a hivatali ügyintézések – például útlevéligénylés – díja, és a magánnyugdíjpénztárakba történő állami hozzájárulás mértéke is csökken.

Marián Viskupič, az SaS képviselője javaslatot nyújtott be egyebek mellett a kedvező kriptoadó megtartása mellett, ezt azonban a parlament nem fogadta el.

Kormányváltás Szlovákiában

Szlovákiában 2023. szeptember 30-án tartottak választásokat, amelynek eredményeként Robert Fico – a 2018-as újságíró-gyilkosság kapcsán kialakult botrányba belebukott miniszterelnök – visszatért a hatalomba. A 2019-ben megválasztott Matovič-kormány megosztó válságkezelése, majd az abból fakadó kormányválság miatt 2023 májusától a köztársasági elnök által megbízott szakértői kormány vezette az országot.

Ennek élén Ódor Lajos szlovákiai magyar közgazdász állt, aki miniszterelnöksége ideje alatt az ország egyik legnépszerűbb politikusává avanzsált. Hivatali ideje alatt fogadták el a szóban forgó kedvező törvénycsomagot is, távozásukkor azonban olyan javaslatokat tettek az új kormány számára, amelyekkel az ország helyzete konszolidálható.

A járulékok növelésének további halogatása azért is vált tarthatatlanná, mert december közepén a Fitch hitelminősítő intézet az eddigi A besorolásról A- besorolásra rontotta az ország hosszú távú hitelképességének minősítését.

Borítókép: a szlovákiai kriptósok hangulatát most minden bizonnyal a pozsonyi Čumil-szobor fejezi ki a legjobban.