Bankman-Fried után az ügyészek figyelme a társak ellen fordult

Azután, hogy az FTX kriptotőzsde alapítóját, Sam Bankman-Friedet néhány nappal ezelőtt a tőzsde csődjében betöltött szerepe miatt 25 év börtönbüntetésre ítélték, most a többiek kerültek célkeresztbe. Így Caroline Ellison, Gary Wang, Ryan Salame és Nishad Singh is számíthatnak következményre a teljes kriptoszektort megrengető csőd miatt. Annak ellenére, hogy néhányan közülük együttműködtek a hatóságokkal, ez nem mentesíti őket a lehetséges börtönbüntetés alól. Ryan Salame, az FTX Digital Markets korábbi társ-vezérigazgatója a tervek szerint május 1-jén jelenik meg Lewis Kaplan előtt. Kaplan volt az, aki az esküdtszék döntése után kihirdette a 25 éves börtönbüntetést SBF ellen. Salame elismerte, hogy engedély nélküli pénzmozgatási tevékenységet működtetett, és illegális politikai hozzájárulásokat is tett.

A kérdés, hogy Bankman-Fried társai elég sokat segítettek-e az ügyészeknek

A Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozó cikke szerint Singh közben már szoftverfejlesztői állást vállalt Kaliforniában. Wang egy technológiai cégnél dolgozik, Ellison pedig a hírek szerint hazaköltözött a szüleihez, akik mindketten az MIT professzorai. Bár a hatóságokkal való együttműködés esélyt adhat néhány bűntársnak arra, hogy elkerülje a börtönt, ez korántsem biztos. A bűncselekmény súlyossága és jellege döntő szerepet játszik az ítélethozatalban, csakúgy, mint az együttműködés értéke. Ava Benny-Morrison, a Bloomberg munkatársa arról írt, hogy az ügyészek egy ún. 5K levelet terveznek benyújtani, amelyben kifejtik, hogy az egyes résztvevők milyen szintű együttműködést tanúsítottak.

Ez a beismerő nyilatkozat a szokásos irányelvek alatti büntetéscsökkentés elérését igyekszik elérni. Például Frank DiPascali, a Bernard Madoff nevével fémjelzett hatalmas csalási ügy egyik kulcsfigurájának ítélethirdetését közel hat évvel elhalasztották, mivel segített a szövetségi ügyészeknek. Annak ellenére, hogy bűnösnek vallotta magát és rengeteg információt megosztott az enyhébb büntetés reményében, tüdőrákban hunyt el, mielőtt az ítélethirdetésre sor kerülhetett volna. Számos hasonló eset van, amikor a bűnpártolók, annak ellenére, hogy büntetéscsökkentésben részesültek, mégis börtönbüntetéssel néztek szembe.