Megvan a totalitárius CBDC jüan első francia áldozata

A francia BNP Paribas (BNP) bank e-CNY (kínai digitális jüan) támogatást vezet be a vállalati ügyfelei számára, jelentette ma reggel a South China Morning Post. A BNP Paribas vállalati ügyfelei – a Bank of China (BOC) rendszeréhez kapcsolódva – csatlakozhatnak a kínai központi bank digitális jegybankpénz (CBDC) programjához.

A BOC egyike annak a nyolc banknak, amely felhatalmazást kapott a kínai digitális valutaügyletek kezelésére. A rendszer összekapcsolja az ügyfelek “digitális jüan tárcáját [bankszámláikkal]”, hogy lehetővé tegye a CBDC “hatékony, valós idejű és kényelmes” használatát – áll a BNP közleményében.

A BNP emellett a CBDC alapú okos szerződések, az ellátási lánc finanszírozása és a határokon átnyúló utalások terén történő felhasználását is vizsgálja, teszi hozzá a bank.

A kínai digitális jüan a legfejlettebb a vezető gazdasági hatalmak CBDC-projektjei között, amelynek tesztelési szakasza 2020-ban kezdődött. Az ország központi bankja, a People’s Bank of China (PBOC) januárban közölte, hogy a digitális jüan a forgalomban lévő készpénz 0,13%-át teszi ki.

Ahogy Christine Lagarde, EKB elnök is egy ál-Zselenszkivel tartott videokonferencia során elkotyogta a készülő CBDC euróról, úgy az e-CNY se más – történetesen egy egypárt rendszerű rezsimtől – mint a totális pénzügyi megfigyelés egyik újabb innovációja, ami még tovább koncentrálja a hatalmat egy pénzügyi és politikai elitklub kezében.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek