Megvonnák azoktól a nyugdíjat, akik nem hajlandók beoltatni magukat

Hajmeresztő ötlettel állt elő egy fogyasztóvédelmi egyesület Olaszországban. Miután október 15-től nem lehet munkát vállalni az országban védettségi igazolás hiányában, a szervezet úgy döntött, hogy javaslatot tesz arra, hogy nyugdíjra se legyenek jogosultak azok, akik nem hajlandók felvenni az oltást.

Úgy tűnik, hogy az emberi fantáziának nincs határa. Az Olaszországban nagy felháborodást keltő Draghi kormány rendelete után – miszerint nem lehet a jövő hónap közepétől ún. green pass nélkül munkát vállalni – most egy fogyasztóvédelmi egyesület kitalálta, hogy szüntessék meg az állampolgársági jövedelem (reddito di cittadinanza), illetve a nyugdíj folyósítását azoknak, akik nem akarják beoltatni magukat. Az alkotmányellenes javaslat természetesen futótűzként terjedt el a közösségi médiában, óriási felháborodást váltva ki a már amúgy feltüzelt állampolgárokból.

Szeptember 17-én a Codacons, a fogyasztói jogok védelmére létrehozott egyesület hivatalos honlapján megjelent egy igen kemény hangvételű sajtóközlemény, amelyben Carlo Rienzi elnök javaslatot tett az olasz kormány felé, hogy függessze fel az állampolgársági jövedelem és a nyugdíj folyósítását mindazok számára, akik nem vetik alá magukat a Covid elleni védőoltásnak.

Az elnök úgy fogalmazott: “A végrehajtó hatalom valójában bevezette a munkavállalók oltási kötelezettségét, és a fizetés felfüggesztését írja elő azok számára, akik nem oltatják be magukat. Ugyanezt az elvet kell most alkalmazni mind az állampolgári jövedelemben részesülőkre, mind a nyugdíjasokra.” 

A férfi szerint igazából ez a kötelezettség csak a nyugdíjasok érdekét szolgálná, hiszen ők vannak kitéve leginkább a COVID-19 okozta súlyos szövődményeknek. Arra már nem gondol, hogy hogyan is lehet összemosni a vakcinát és a hosszú évek kemény munkája után törvényesen járó nyugdíjat.

Többen már valóban kétségbe vonják azt, hogy ez az egész intézkedés sorozat, még mindig az emberek egészségét és védelmét szolgálná. Egyesek az olasz alkotmány 38. pontjára hivatkoznak, miszerint az országnak segítséget nyújtania a fogyatékkal élőknek, az időseknek vagy azoknak, akik egyedül nem rendelkeznek a túléléshez szükséges javakkal.

A Codacons javaslata minden szempontból alkotmányellenes. Az állam alaptörvényének megsértésére uszít. Vannak, akik szerint ez mind csak provokáció, hiszen éppen a Codacons volt az a szervezet, mely elsők között állt a polgárok mellé, amikor egy közismert olasz virológus azt nyilatkozta, hogy akik nem oltatják be magukat, azok a patkányokra hasonlítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük