Melyek a legjövedelmezőbb kriptovaluták a bányászok számára?

A Traders of Crypto nemrégiben közzétett egy kutatást, amiben azt vizsgálták meg, hogy melyek azok a kriptovaluták, amelyek bányászata a legjövedelmezőbb.

A jelentésből megtudhatjuk, hogy a PoW alapú digitális eszközök közül jelenleg a legjövedelmezőbbnek az Ethereum számít napi 52 dolláros nyereséggel.

A becslések elvégzéséhez a Traders of Crypto egyetlen bányászrig adatait és a 2021-es átlagos fizetendő árat egy kilowattóráért vette számításba. Másrészt a pool díjaknál a Bitcoin Wikin lévő összes pool átlagát vette figyelembe, a Google Finance 2022.05.18-i árfolyamával ötvözve.

Az Ethereum első helyének lehetséges oka feltételezhetően a közelgő PoS-re való átállás. Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint a bányászok aligha fektetnek be új gépekbe, mivel az ETH bányászata néhány hónapon belül meg fog szűnni.

A rangsor többi helyezését megemlítve a második helyet elfoglaló Verge 14 dolláros napi nyereséggel áll, míg a harmadik helyet a Dogecoin foglalja el 13 dollárral.

A legjövedelmezőbb kriptovaluták. Forrás: Traders of Crypto.

Érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin nem szerepel a listán, mivel a bányászok keresete jelenleg csekély, másrészt pedig többé már nem érdemes bányászrigeket használniuk, hanem azok helyett ASIC gépeket.

A kriptovaluták által becsült napi profit. Forrás: Traders of Crypto.

A legkisebb haszonnal rendelkező PoW kriptovaluták

A PoW alapúak közül jelen állás szerint a Dash áll az utolsó helyen, aminek bányászata során mindössze 0,18 dollárt tehetünk zsebre. Ennek hátterében a kriptovaluta 97%-os visszaesése állhat a 2017-es decemberi csúcsához képest. A bányászok számára legkevésbé jövedelmezők második helyén a Peercoin helyezkedik el 1,15 dollárral, a harmadik helyen pedig az ETC 3,14 dollárral.

Azonban vannak a bányászat szempontjából veszteséges kriptovaluták is, amelyek nagyobb ráfordítást igényelnek, mint az átlagos haszon. Ezt figyelembe véve a legrosszabbnak a Viacoin számít -19,73 dolláros veszteséggel, utána jön a Syscoin -17,31 dollárral, és végül a DigiByte -16,07 dollár átlagos napi veszteséggel.

A legveszteségesebb kriptovaluták. Forrás: Traders of Crypto.

Persze az említett értékek a valóságtól eltérhetnek, ugyanis minden számítás egy szabványos bányászriggel készült, és a becslések máshogy néznének ki, amennyiben ASIC gépet vettek volna alapul.