Mélyponton a Bitcoin tranzakciós volumene: Mi áll a háttérben?

2024 februárja óta a Bitcoin (BTC) árfolyama két kivétellel 60 000 és 72 000 dollár között ingadozott. Ez a legjelentősebb kriptovalutának inkább semleges lendületet adott, miközben kereskedési és tranzakciós volumene jelentősen visszaesett.

A Bitcoin kereskedési és tranzakciós volumene

A Finbold 2024. június 2-án a Santiment adatai alapján kimutatta, hogy a BTC árfolyama jelenleg 68 100 dollár, miközben mind a kereskedési, mind a tranzakciós volumen jelentősen visszaesett. Különösen a hétnapos kereskedési volumen zuhant be, mégpedig 14 milliárd dollár alá. Ez megegyezik a 2023-ban tapasztaltakkal, amikor a Bitcoin árfolyama még 30 000 dollár alatt volt.

A diagram azt is mutatja, hogy a Bitcoin kereskedés és az on-chain tranzakciók iránti érdeklődés hiányzik, különösen az utóbbi alacsony. Jól látható, hogy a hálózat mindössze 722 000 BTC-t mozgatott meg hét nap alatt. Ez éles ellentétben áll a 2023 októberében regisztrált 1,79 millió BTC-vel, amikor a kereskedési volumen hasonló volt, de az ár fele akkora.

Ha nagyobb perspektívából nézzük, a Bitcoin jelenlegi on-chain tranzakciós volumene történelmi mélyponton van. Ez kiemeli a rendkívül alacsony hálózati aktivitást, amely nem követte a spekulatív BTC iránti megnövekedett keresletet az évek során.

bitcoin volumen

Bitcoin ETF-ek és derivatívák volumene

Eközben az idei évben jóváhagyott Bitcoin spot ETF-ek 1,73 milliárd dollárt termeltek az IntoTheBlock és a Yahoo adatai szerint. Ezek az ETF-ek összességében az elmúlt hét napban 12 milliárd dollár volumenű kereskedést bonyolítottak le, ami hasonló a BTC spot kereskedési volumenéhez a kriptotőzsdéken.

Ez arra utal, hogy a szabályozott és letéti alapú tőzsdén kereskedett alapok iránti érdeklődés növekszik, miközben a Bitcoin iránti közvetlen kereslet csökken.

bitcoin etf volumen

A derivatívák volumene is kiemeli a vezető kriptovaluta iránti tisztán spekulatív kereslet növekedését. A CoinGlass adatai szerint a napi volumen meghaladja a 34 milliárd dollárt, ami majdnem háromszorosa a spot kereskedés hétnapos volumenének.

Fontos megjegyezni, hogy a határidős szerződések és más Bitcoin derivatív pénzügyi termékek forgalma a 2024 márciusában elért csúcs után is stabil maradt.