Szárnyal a bitcoin: már 300 hordó olajat vehetsz egyért

Tegnap olyan történt a világpiacon, amit korábban még sosem láttunk: a felhalmozódó olajfelesleg olyan mértékre növekedett, hogy egy óriási árzuhanást követően a hordónkénti olaj ára konkrétan negatívba fordult. A bitcoin továbbra is tartja magát.

Bezuhant az olajár

A gazdaság teljesen belassult, autók alig vannak az utakon, az utazási korlátozás befagyasztotta a közlekedés legjelentősebb szektorait. Mindezek miatt várható volt, hogy a nyersolaj iránti kereslet is csökkeni fog – de az olajár teljes krachját azért nem mindenki látta előre. A csökkenő olajár ugyanis nem csak pár százalékos esést jelentett a piacon: hétfőre konkrétan negatívba fordultak az árak. Már most sem kell senkinek az olaj; a májusi lejáratú határidős ügyletek meg aztán végképp népszerűtlen opciók a piacon. Ezek voltak azok, amelyek negatívban zártak a tegnapi nap végén.

A bitcoin értéke szárnyal – legalábbis, ha olajat akarsz venni rajta

A helyzet annak ellenére áll fenn, hogy mind az amerikai olajvállalatok, mint az OPEC tagjai csökkentették a kitermelést. Azonban úgy tűnik, a leépítések korántsem voltak elegek. Az olajfelesleg akkora már, hogy egyszerűen nincs elég tárolóhelye a kitermelőknek, ahol el tudnák raktározni a nyersolajat, ezért már inkább veszteséggel is, de meg akarnak szabadulni tőle.

A bitcoin árfolyamát nem hatotta meg a krach

Az olajár-zuhanással egy nagy baj szokott lenni (persze rengeteg más, szintén elég nagy probléma mellett). Az olajár szinte minden piacra hatással van, így más piacokon is nagy zuhanások szoktak bekövetkezni ennek hatására. Így volt ez a tavalyi hónap során is, amikor az olajár csökkenését követő napokban (bár akkor jóval kisebb csökkenésről volt szó) a bitcoin is követte a kijelölt mintát, és szépen bezuhant.

Most azonban, bár tegnaphoz képest láthattunk egy kisebb csökkenést, az olajár változása úgy tűnik nincsen hatással a kriptopénz árfolyamára, ami jelenleg kb. $6,850 dolláros árfolyamon vásárolható a tőzsdéken. Így történhetett meg az is, hogy jelenleg az egy bitcoinért vásárolható olaj mennyisége történelmi magasságokba emelkedett – ennyi hordónyi olajat egy bitcoinért még soha sem vehettünk korábban. Konkrétan 300 hordónyi Brent ütheti markunkat egyetlen digitális érméért, már csak tudjuk hol tárolni.

Ha az egyik olajszállító tartályhajód éppen véletlenül üresen álldogál valahol, akkor lehet, hogy itt az ideje egy kis Dallasnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük