A mémcoinok valójában hasznosak – állítja a milliárdos befektető

A mémcoinok olyan kriptovaluták, amelyek humoros vagy szatirikus céllal jönnek létre, gyakran egy internetes mém vagy popkulturális jelenség alapján. A szórakoztató vagy közösségépítő céllal létrehozott eszközök mára már több tízmilliárd dolláros eszközosztállyá váltak. Kockázatauk és spekulatív jellegük ellenére rendkívül népszerűek.

A Galaxy Investment vezetője, Mike Novogratz szerint a mémcoinokba történő befektetés fontos alappillére a kripto-ökoszisztémának, értékük pedig szórakoztató jellegükben mérhető.

A mémcoinok legfontosabb jellemzői

A mémcoinok értékét gyakran az erős és lelkes közösség adja, mely egy projekt mögött áll. Ezek a közösségek rendkívül elkötelezettek és aktívan népszerűsítik eszközeiket a közösségi médiában és minden létező platformon. A Dogecoin ($DOGE) 2013-as létrehozásakor senki nem gondolta volna, hogy a könnyed megközelítést és alacsony belépési szintet kínáló humoros eszközök egy napon a kripto-ökoszisztéma egyik legnagyobb eszközosztályává és egyik legerősebb narratívájává válnak.

A mémcoinok terjedése gyakran vírusmarketing révén, egy-egy jól időzített poszttal történik, pillanatok alatt képesek bejárni az internetet. Az olcsó eszközöket rendkívül egyszerű létrehozni ma már a Base- és Solana-hálózatoknak köszönhetően. Így idő- és energiaköltség nélkül, szimplán spekulatív jelleggel, viccből bárki létrehozhat egy mémcoint, melyek ma már a legnagyobb kriptotőzsdéken is elérhetők.

Habár árfolyamuk rendkívül ingadozó és pillanatok alatt képesek vagyonokat teremteni, alapvető értékkel nem igazán rendelkeznek és fennáll a likviditás hiánya is. Érdemes óvatosan közeledni feléjük, újonc befektetők számára nem ajánlott kereskedésük.

A mémcoinok növekvő relevanciája

A Dogecoin ugyan tízéves életpályával rendelkezik, mégis csak 2021 óta beszélnek róla az emberek. Az Elon Musk által felkapott kriptovaluta 2021 tavaszán robbant be a köztudatba. Nemsokkal később pedig követte őt első számú kihívója, a Shiba Inu. Mára már olyannyira kinőtte magát az eszközosztály, hogy a CoinGecko adatai szerint értékük 57,8 milliárd dollárra rúg. A Dogecoin 20 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával uralja a szektort, őt követi a Shiba Inu a maga 12 milliárd dolláros értékével, és a 2023-ban megjelenő Pepe 5 milliárd dolláros értékével.

Mike Novogratz, a Galaxy Digital alapítója és vezérigazgatója nemrégiben a mémcoinok növekvő relevanciájáról nyilatkozott. Az amerikai üzletember szerint a mémcoinok a kriptogazdaság sarokkövévé váltak, értéküket pedig a bennük rejlő humor, nevettetési képesség adja.

Annak ellenére, hogy a mémcoinok 99%-a tényleg nem rendelkezik hozzáadott értékkel a gazdasághoz, néhány projekt igyekszik elszakadni ettől a megítéléstől, és olyan funkciókkal bővítik ökoszisztémájukat, melyek valós problémákra kínálnak megoldást. Ezek közül érdemes megemlíteni a domain-szolgáltatást és a Shiba Inu második rétegű skálázási megoldását, a Shibarium-ot.

A 2024-es mémcoin-tavasz

2021 óta tömegesével jelennek meg a mémcoinok, melyek első sorban a Solana-ökoszisztéma gyors és olcsó természetéből adódóan jelennek meg a piacon. A mémcoinokat ma már nem tart 10 percbe létrehozni, költségük pedig szinte nulla. 2024 tavaszán a mémcoinok hihetetlen mértékű szárnyaláson mentek keresztül, a mémcoin-narratíva pedig túlteljesítette a DeFi-t, a crypto gaming-et és az AI-narratívát is.

A legnagyobb mémcoinok növekedése 2024 februárja óta, forrás: TradingView

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a Pepe ($PEPE) 1200%-os, a Floki ($FLOKI) 650%-os, a Bonk ($BONK) 145%-os, a Shiba Inu ($SHIB) 140%-os és a Dogecoin ($DOGE) 80%-os növekedésen ment keresztül. Bár május vége óta az összes eszköz korrekciós fázisát éli, az előtte felhalmozott megtérülés tényleges vagyonteremtő képességgel bírt.