Íme a mémérmék titka, amellyel elvarászolják az embereket

Az olyan mémérmék, minta Dogecoin vagy a Shiba Inu egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban érdemes megtudni mi hajtja ezen digitális eszközöket, hogy még nagyobb rajongótábort szerezzenek?

Az elmúlt időszakban a kriptovaluták egy fajtájának, a mémérmék támogatottsága példátlan mértékben növekedett, amelyek egyre több befektetőt ragadnak magukkal. Habár ezek az a kriptók nem rendelkeznek valódi hasznossággal, népszerűségük mögött mégis pszichológiai okokat láthatunk.

A falka-mentalitás

A mémérme-jelenség középpontjában a  falka-mentalitás áll, amely akkor következik be, mikor egy csoportba tartozó egyének központosított irányítás nélkül, együttesen cselekszenek. A közösségi média platformjai, mint az X vagy a Reddit szolgál az ilyen viselkedés otthonául. Például mikor egy ismert személyiség egy mémérméről posztol, az egy láncreakciót indít el, mivel a befektetők attól félnek, hogy egy nagy lehetőségről maradnak le. A gyors vásárlás gyors áremelkedéshez vezethet, ami tovább ösztönzi a falka ezen viselkedését.

A kimaradástól való félelem (FOMO)

A FOMO az egyik leggyakoribb pszichológiai indíték a befektetések világában. A mémérmék gyors árfolyamnövekedése gyakran égető érzést kelt a az emberekben. A  jelentős nyereségről való lemondásnak a félelme impulzív befektetésekre készteti az egyéneket, akik nem szeretnének kimaradni az ígéretesnek tűnő lehetőségből. Ezt a késztetést felerősítik a sikertörténetek és az olyan túlzó állítások, amelyek szerint a korai befektetők a minimális összegeket jelentős vagyonná tudták növelni, amelyet a média beszámolói is sokszor felerősítenek.

A közösség ereje

Egy másik erős pszichológiai hajtóerő a közösséghez való tartozás érzése. A Redditen vagy mondjuk a Telegram csoportjaiban pont erre találhatunk példát, ahol a tagok erős bajtársiasságot és közös célt támogatnak. Az ilyen közösségek gyakran egy adott mémérme köré gyűlnek, és a csoportokon belül tapasztalható érzelmi támogatás és a közös célok iránt való törekvés összehangolt vásárlási és birtoklási döntésekhez vezet, amelyek jelentősen befolyásolhatják az érme értékét.

Humor és rokonszenv

A mémrémék  természetüknél fogva humorral és rokonszenvvel társulnak. Ez a rokonszenv csökkenti a belépési korlátokat az olyan befektetők számára, akiknek a hagyományosnak mondható pénzügyi eszközök ijesztőek lehetnek. A mémérmék játékos és humoros jellege megközelíthetőbbé teszi őket, különösen a fiatalabb generációk számára, akik képben vannak az interneten keringő aktuális mémekkel.

Spekuláció és szerencsejáték

A befektetők nagyrésze úgy tekint a mémérmékre, mint egyfajta magas kockázatú, jelentős hozamot ígérő befektetésre, hasonlóan a szerencsejáték különböző fajtáira. A tény, hogy egy minimális összegből jelentős vagyonra tehetünk szert, az emberi ösztöneikre hat, hogy kockáztassunk. Ezt a fajta spekulatív viselkedést inkább a rövid távú nyereségszerzés, mintsem a hosszú távú megtérülés vezérli.

Influencerek befolyása

A mémérmék népszerűségére jelentős szerepet játszanak az őket támogató hírességek. Közismerten Elon Musk nagy támogatója a Dogecoinnak, és mikor az érméről beszél vagy posztol, olyankor az eszköz árfolyama kilő. A rajongók bizalma és csodálata az általuk tisztelt influencerek iránt gyakran a kockázatokat figyelmen kívül hagyva pénzügyi cselekvésben nyilvánul meg.

Az anonimitás és a decentralizáció csábítása

Ezen digitális eszközök természetesen a kriptovaluták közismert vonzerőjéből is profitálnak, mégpedig az anonimitásból és a decentralizációból. Ezek a jellemzők vonzzák a hagyományos pénzügyi rendszerekből kiábrándult egyéneket, mivel a decentralizált, közösségvezérelt pénzügyi forradalomban való részvétel gondolata meggyőzően hat az emberekre.

Összességében a mémérmék körüli őrület mögött pszichológiai okok rejlenek, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a befektetni vágyókra. Azonban érdemes óvatosan közelítenünk a kriptovalutákhoz, és alapos kutatást végeznünk, mielőtt elköteleznénk magunkat a vásárlás mellett.