Mémérme mánia: a szakértők veszélyre figyelmeztetnek

Idén a mémérmék körül igazi őrület alakult ki. Egyesek szerint az összes viccből kreált coin gyors halála fog bekövetkezni, mások szerint az okosak már bevásároltak belőle, hiszen ebből lehet majd Lamborghinit venni. Na de kinek is lehet igaza?

Az egész mémcoinok körüli hisztériát nem más generálta, mint a sokak által egyre kevésbé kedvelt Tesla vezérigazgató, Elon Musk. Az első mémérmére, a dogecoinra vonatkozó megjegyzései a Twitteren szinte lavinát indítottak el a kriptoközösségben. Amint a hírességek és a különböző kriptoinfluenszerek is felszálltak a mémcoin vonatára, a mémérme egyik árfolyamcsúcsot döntötte a másik.

A dogecoin pedig csak a kezdet volt. Sorra jelentek meg a shiba inu kutya ihlette token versenytársai, a DOGE sikerén felbuzdúlva: shiba inu, floki, baby doge coin.

Sokakat teljesen rabul ejtettek ezek az érmék, míg mások úgy vélik, ez az egész mémcoin körüli felhajtása csak egy nagy lufi, ami hamarosan kipukkad, és a befektetőit totálisan padlóra vágja.

Lark Davis, a YouTube kriptovaluta-szakértője azt gondolja, hogy az emberek nem tanulnak semmiből. Szerinte a mémérmék kifejezetten károsak a kriptotérre, a hájpnak pedig lesz egy csúcspontja, ami után az út csak lefelé vezethet. Davis kijelentette, hogy ezek a kriptopénzek nem többek egy múló hóbortnál, és ahogy minden hóbort, ez is elfog tűnni a süllyesztőben.

Davishez hasonlóan sokan úgy hiszik, hogy ezek a digitális valuták teljesen haszontalanok, mivel a gyakorlatban történő felhasználásuk limitált.

A dogecoin és a shiba inu problémái

Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy például a dogecoin és a shiba inu legnagyobb baja az, hogy végtelen mennyiségű token áll rendelkezésre. A kriptókat úgy tervezték, hogy helyettesítsék a fiat pénzeket, amelyből annyi áll rendelkezésre, amennyit egy adott központi bank nyomtat. Az infláció azért szabadul el, mert az országok nemzeti bankjainak nyomtatója megállás nélkül berreg. Sokan az inflációtól való félelmek miatt fektetnek a korlátolt mennyiségű kriptovalutákba. De ha a dogecoinból és a shiba inuból ugyanúgy korlátlan mennyiséget lehet előállítani, akkor miért is érdemes egy mémcoinba pénzt rakni, a fiat pénz helyett?

Vannak, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy rendkívül aggasztó az, hogy például a dogecoin közel 30%-át egyetlen tárca birtokolja. Sokan, akik még csak most léptek be a kriptotérbe, ezt észre sem veszik. Egyszerűen csak felülnek a közösségi médiában hallottakra, és arra számítanak, hogy rövid időn belül hatalmas hozam üti a markukat. A valós veszélyekkel egyáltalán nincsenek tisztában, csak a kimaradástól való félelem, na meg a kapzsiság vezérli őket.

A szakértők azt javasolják, hogy mindenki maradjon távol a mémérméktől

Több kriptovilágban ismert ember – köztük Edward Snowden is – azt javasolja, hogy mindenki tartsa távol magát a mémérméktől. A kriptovalutákat jól ismerő szakértők szerint semmilyen érték nincs ezen digitális pénzek mögött, csupán a bennük hívő emberek mozgatják az árfolyamát. Egyesek szerint gyakorlati hasznuk nulla, spekulatív pump and dump valuták.

Sidharth Sogani, a Crebaco Global alapítója és vezérigazgatója szerint például a shiba inu negatív hatással van az egész kriptopénzpiacra. Iparági becslések szerint a mémérme kereskedési volumene egyes platformokon már háromszorosa a bitcoinénak, ez pedig nem normális.