Mennyi valójában a bitcoin valós tranzakciós volumene?

A hamis tranzakciós volumen volt a 2019-es év egyik jelentős narratívája a kriptoeszközökkel kapcsolatban. Az amerikai szabályozási szervezetek által végzett korábbi kutatások olyan eredményeket is jelentettek, hogy a bitcoin kereskedési volumenének akár a 95%-a is hamis lehet. Ez alapján olyan konzervatív becslések is születtek a bitcoin tranzakciók valós mennyiségéről, amik biztos, hogy túl alacsonyak, és fokozódott a bizonytalanság, hogy mennyi bitcoinnal is kereskednek valójában.

Úgy is tekinthetünk a hamis volumenre mint a kriptopiaci struktúra egy természetes jellemzőjére, ugyanis:

  • a likviditás több egymással versenyző tőzsdei platform között van elosztva
  • a kereskedési díjak relatíve magasak összehasonlítva a többi mainstream eszközkategóriával
  • a tőzsdék díjmentesen osztják meg az adataikat

A kriptopiacokon az adat inkább egy marketing eszköz, semmint egy bevételi forrás. Ezért néhány tőzsde ezt ennek fényében is használja, és a volumen adataikat túlbecsülik, amivel a saját észlelt likviditásukat akarják növelni.

Milyen volumen adatokat mérnek?

Ezek a valós tények és a BitWise által publikált kutatási adatok arra a következtetésre juttatták a piaci adataggregátor szolgáltatókat, hogy módosítsák a volumenszámaikat. A lent megjelenített diagram a 2019. novemberi hónapra összesíti a napi bitcoin volumenszámokat két aggregátor alapján: Messari és Nomics, ami összehasonlítható a kiigazított CoinMarketCap által kínált napi volumenszámokkal. A CoinMarketCap adatait tartják messzemenőleg a legjobb piaci adatszolgáltatónak.

Az eltérés a két példa között jól szemlélteti az esetet. A Messari csak a BitWise ETP applikációban listázott 10 tőzsde valós bitcoin volumen számait mutatja. A Nomics 32 tőzsdét listáz, amelyek elég magas transzparencia osztályzatot kaptak, és azok adatait aggregálta.

Már pár tőzsde kizárásra került a hamis tranzakciós volumen adatok miatt

Tavaly októberben a Securities és Exchange Commission (SEC) a BitWise, San Francisco-i központú tőzsde ETF – exchange traded fund engedélyezési eljárását elutasította azzal az indokkal, hogy a tőzsde nem közölt valós adatokat a kereskedési volumenre vonatkozóan.

A SEC válasza specifikusan kiemelte a HitBTC, Huobi, OKEx és pár dél-koreai hátterű tőzsdét, amik kizárásra kerültek a tőkekontroll hiánya miatt. A Nomics módosított bitcoin volumen adata tartalmazza a HitBTC-t, de már kikerült onnan a Huobi, OKEx és a dél-koreai tőzsdék is.

Más oldalról viszont a kereskedők kétségbe vonják, hogy jogosan zárnak-e ki a tőzsdéket, különösen a Huobi és a OKEx esetében. Dan Matuszewski, a Circle, egy bostoni központú kriptovállalat korábbi kereskedési vezetője erről így nyilatkozott:

Én 2013 óta kereskedek az OKEx-n, és mindig működött. Van ott likviditás, azok a piacok működnek. Viszont hiszek-e benne, hogy a közölt számok 100%-ban helyesek? A válaszom, hogy biztos nem.”

A fenti grafikon azt bizonyítja, hogy a Huobin néhány bitcoin alapú tranzakciós pár annyira likvid mintha a Coinbase tőzsdén lenne. A valós napi bitcoin volumen novemberben valahol 1.97 milliárd dollár és 22.56 milliárd dollár körül volt a Nomics és a CoinMarketCap kiigazított adatai alapján. Habár a Nomics kizárt néhány nagyobb tőzsdét, nagyobb valószínűséggel az ő adatai állnak közelebb a valósághoz mint a CoinMarketCap nem validált adatai.

Milyen esetekben fontos ez?

Néhány szempont alapján nem is igazán számít az, hogy mi a helyes. Az aggregált bitcoin volumen egy generált adatpont, és nem igazán befolyásol semmilyen specifikus befektetési döntést. A kriptovilág decentralizált piacain a volumenadatok csak az adott geográfiai és kategóriájú befektetői számára fontosak, és inkább jelzésértékűek. Néhány példa erre:

  • A Coinbase készpénz piaci volumen például mutatja az új kiskereskedelmi részvételt
  • A Localbitcoins-on vagy a regionálisan domináns tőzsdéken az aktivitás fontosabb mérőszám
  • A CME és a Bakkt bitcoin határidős ügyleteinek aktivitása egy jó mérőszám az amerikai bizalmi intézmények részvételével kapcsolatban

Egy megbízható érték a bitcoin aggregált volumenjéről akkor fontos, ha olyan piaci infrastruktúrát akarunk kialakítani, mint például a volumen súlyozott indexek. A kriptoeszköz kategóriák esetében, hogy még nem sikerült ilyen mérőszámot megalkotni jól mutatja, hogy mennyire éretlen még a piac.

Mikor az első médiaszervezetek megjelentek az interneten, az új megközelítésük az árbevétellel kapcsolatban szintén kérdéseket vetett föl, hogy azok az adatok mennyire megbízhatóak. Most hasonló dolog történik a kriptoszektorban is az adatok megbízhatóságával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.