Mennyire népszerű a Bitcoin Diamond?

A Bitcoin Diamond egy 2017-es implementációja a Bitcoin protokollnak, amely nagy kínálatot, nagyobb méretű blokkokat és egy alternatív konszenzusos algoritmust ajánl a kriptósoknak.

A Bitcoin Diamond weboldal szerint két jelentős probléma van a megnövekedett népszerűségű Bitcoinnal:

1. Lassú tranzakciós jóváhagyás (körülbelül 10 percet igényel a tranzakcióknak a jóváhagyása)
2. Magas korlát az új tagoknak (a tranzakciók sebessége az elsődleges prioritás)

A Bitcoin Diamond pont ezt a két problémát hivatott megoldani nagyobb blokkméretekkel és egy gyorsabb konszenzusos algoritmussal.

A projekt a weboldalán is kiemelik, hogy nem célja versenyezni a Bitcoinnal, hanem „inkább a Bitcoin Diamond a Bitcoin blokklánc hard forkként tekint magára frissített technológiával, miközben megőrizte az eredeti Bitcoin összes jó tulajdonságát.”

Bitcoin (BTC) vs Bitcoin Diamond (BCD)

Hogy teljes mértékben megértsük, mi a két coin között a különbség, meg kell ismernünk az informatika trilemmáját. Ez alapján mindig fel kell áldoznunk a biztonságot vagy a decentralizációt ahhoz, hogy növeljük a rendszer sebességét.

Ennek megfelelően a Bitcoin Diamond a biztonságot engedte el a tranzakciók sebességének a növelése érdekében. A coint sokkal könnyebb bányászni, és a bányászáshoz szükséges hardver is sokkal olcsóbb mint a Bitcoin ASIC gépek.

Bitcoin Diamond Bitcoin Bitcoin Cash
Max kínálat 210 millió 21 millió 21 millió
Disztribúció Bányászás, igénylés Bányászás Bányászás, igénylés
Bányászási algoritmus Optimalizált X13 SHA256 SHA256
(GPU/ASIC) (ASIC) (ASIC)
Blokk idő 10 perc 10 perc 10 perc
Max blokk méret  8 MB 1 MB 8 MB
(16-32 MB) (2-4 MB) (N/A)
Nehézség módosítása Két hét Két hét Két hét + EDA
Max TX naponta ~4.8 millió ~1.2 millió ~4.8 millió
Segwit Igen Igen Nem
Replay védelem Igen N/A Igen
Lightning Network Igen Igen Nem

A maximális kínálat a Bitcoin 10-szeresére emelkedett, azaz 210 millió, a maximális blokkméret a SegWit adaptációval együtt pedig 32 MB-re nőtt. Ezzel megnövekedett a tranzakciók száma blokkonként. A projekt támogatja a Lightning Network-ot, és a P2P fizetési funkcionalitás fejlesztése is folyamatban van.

Úgy tűnik, hogy a Bitcoin Diamond hálózata elég gyorsan növekszik. A projekt online piacterén nagyon sok terméket találni az elektronikai eszközöktől kezdve egészen az élelmiszeripari termékekig. A projekt kifejezetten megcélozza azokat az embereket, akiknek valamilyen oknál fogva nehézséget okoz a termékek beszerzése vagy nem bankolhatnak.

Ha felkeresed a BCD Bazaar weboldalt, a legnagyobb elektronikai gyártók mint a Sony, Samsung, Microsoft termékei közül is választhatsz. Ezenkívül a Bitcoin Diamond ingyenes kiszállítást kínál a világon mindenhová – egy újabb attraktív előny a vásárlók részére.

A fejlesztés szempontjából a csapat két implementációt tett közzé a GitHubon, és most dolgoznak egy Go névre keresztelt verzión. Az utolsó éles verziója 2019. áprilisában lett közzétéve.

A Go verzión a fejlesztői csapat május óta dolgozik, amellyel egy új fejlesztői közösséget céloznak meg, a fókuszban a web alapú reaktív programozói nyelvek lesznek.

A fejlesztői csapat célja, hogy diverzifikált implementációkat tegyenek elérhetővé a külsős fejlesztők részére is, akik erre az ökoszisztémára új applikációkat fejleszthetnek majd.

Bitcoin Diamond árfolyama

A Bitcoin Diamond nagyon attraktív előnyöket kínál a vendorok (alacsony díjak, gyors fizetés) és a vevők (ingyenes kiszállítás, globális márkák) számára is, amellyel az elsődleges motivációjuk a felhasználói bázisuk növelése.

A BCD népszerűsége és napi használata növekszik is, ez azonban az árfolyamban még nem jelenik meg. A bevezetése óta a BCD árfolyama a kereskedés 99%-ban a mindenkori legjobb ára alatt volt, ami befektetői szemszögből nem igazán mondható kedvezőnek.

Néhány adat a Bitcoin Diamond népszerűségének mérésére

Az árfolyam kapcsán említettük, hogy értéke 99%át elvesztette a minden idők csúcsához képest, ami 2018. január 13-án volt 147.2 dolláron.

A Twitteren a hivatalos fióknak mintegy 22 000 követője van, ami nagyot csappant a szintén januári 33 000-es követőszámhoz képest. A jó hír ugyanakkor, hogy szinte minden nap posztolnak valamit, azaz próbálják a közösségüket aktívan tartani.

A Telegram csatornájukon 5000+ követővel rendelkeznek, ami duplájára nőtt múlt évhez képest.

A hálózat teljes hashrátája mintegy 3.19 TH/s, a bányászati nehézsége 452 000.

2019. szeptember 23-án az aktív címek száma 265, az újonnan generált bitcoin diamond címek száma 56. Összehasonlításképp a Bitcoin hálózaton a mai napon több mint 322 000 aktív cím volt és 149 000 új címet generáltak.

A Bitcoin Diamond valóban messze van a Bitcoin metrikáitól, nem rejti véka alá bizonyos fokú centralizáltságát, azonban egy niche piacon szép sikereket érhet el, és ha az eddig népszerűsége és felhasználhatósága kitart, szép jövő állhat előtte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.