Mennyire népszerű a Bitcoin Diamond?

 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Bitcoin Diamond egy 2017-es implementációja a Bitcoin protokollnak, amely nagy kínálatot, nagyobb méretű blokkokat és egy alternatív konszenzusos algoritmust ajánl a kriptósoknak.

A Bitcoin Diamond weboldal szerint két jelentős probléma van a megnövekedett népszerűségű Bitcoinnal:

1. Lassú tranzakciós jóváhagyás (körülbelül 10 percet igényel a tranzakcióknak a jóváhagyása)
2. Magas korlát az új tagoknak (a tranzakciók sebessége az elsődleges prioritás)

A Bitcoin Diamond pont ezt a két problémát hivatott megoldani nagyobb blokkméretekkel és egy gyorsabb konszenzusos algoritmussal.

A projekt a weboldalán is kiemelik, hogy nem célja versenyezni a Bitcoinnal, hanem „inkább a Bitcoin Diamond a Bitcoin blokklánc hard forkként tekint magára frissített technológiával, miközben megőrizte az eredeti Bitcoin összes jó tulajdonságát.”

Bitcoin (BTC) vs Bitcoin Diamond (BCD)

Hogy teljes mértékben megértsük, mi a két coin között a különbség, meg kell ismernünk az informatika trilemmáját. Ez alapján mindig fel kell áldoznunk a biztonságot vagy a decentralizációt ahhoz, hogy növeljük a rendszer sebességét.

Ennek megfelelően a Bitcoin Diamond a biztonságot engedte el a tranzakciók sebességének a növelése érdekében. A coint sokkal könnyebb bányászni, és a bányászáshoz szükséges hardver is sokkal olcsóbb mint a Bitcoin ASIC gépek.

Bitcoin Diamond Bitcoin Bitcoin Cash
Max kínálat 210 millió 21 millió 21 millió
Disztribúció Bányászás, igénylés Bányászás Bányászás, igénylés
Bányászási algoritmus Optimalizált X13 SHA256 SHA256
(GPU/ASIC) (ASIC) (ASIC)
Blokk idő 10 perc 10 perc 10 perc
Max blokk méret  8 MB 1 MB 8 MB
(16-32 MB) (2-4 MB) (N/A)
Nehézség módosítása Két hét Két hét Két hét + EDA
Max TX naponta ~4.8 millió ~1.2 millió ~4.8 millió
Segwit Igen Igen Nem
Replay védelem Igen N/A Igen
Lightning Network Igen Igen Nem

A maximális kínálat a Bitcoin 10-szeresére emelkedett, azaz 210 millió, a maximális blokkméret a SegWit adaptációval együtt pedig 32 MB-re nőtt. Ezzel megnövekedett a tranzakciók száma blokkonként. A projekt támogatja a Lightning Network-ot, és a P2P fizetési funkcionalitás fejlesztése is folyamatban van.

Úgy tűnik, hogy a Bitcoin Diamond hálózata elég gyorsan növekszik. A projekt online piacterén nagyon sok terméket találni az elektronikai eszközöktől kezdve egészen az élelmiszeripari termékekig. A projekt kifejezetten megcélozza azokat az embereket, akiknek valamilyen oknál fogva nehézséget okoz a termékek beszerzése vagy nem bankolhatnak.

Ha felkeresed a BCD Bazaar weboldalt, a legnagyobb elektronikai gyártók mint a Sony, Samsung, Microsoft termékei közül is választhatsz. Ezenkívül a Bitcoin Diamond ingyenes kiszállítást kínál a világon mindenhová – egy újabb attraktív előny a vásárlók részére.

A fejlesztés szempontjából a csapat két implementációt tett közzé a GitHubon, és most dolgoznak egy Go névre keresztelt verzión. Az utolsó éles verziója 2019. áprilisában lett közzétéve.

A Go verzión a fejlesztői csapat május óta dolgozik, amellyel egy új fejlesztői közösséget céloznak meg, a fókuszban a web alapú reaktív programozói nyelvek lesznek.

A fejlesztői csapat célja, hogy diverzifikált implementációkat tegyenek elérhetővé a külsős fejlesztők részére is, akik erre az ökoszisztémára új applikációkat fejleszthetnek majd.

Bitcoin Diamond árfolyama

A Bitcoin Diamond nagyon attraktív előnyöket kínál a vendorok (alacsony díjak, gyors fizetés) és a vevők (ingyenes kiszállítás, globális márkák) számára is, amellyel az elsődleges motivációjuk a felhasználói bázisuk növelése.

A BCD népszerűsége és napi használata növekszik is, ez azonban az árfolyamban még nem jelenik meg. A bevezetése óta a BCD árfolyama a kereskedés 99%-ban a mindenkori legjobb ára alatt volt, ami befektetői szemszögből nem igazán mondható kedvezőnek.

Néhány adat a Bitcoin Diamond népszerűségének mérésére

Az árfolyam kapcsán említettük, hogy értéke 99%át elvesztette a minden idők csúcsához képest, ami 2018. január 13-án volt 147.2 dolláron.

A Twitteren a hivatalos fióknak mintegy 22 000 követője van, ami nagyot csappant a szintén januári 33 000-es követőszámhoz képest. A jó hír ugyanakkor, hogy szinte minden nap posztolnak valamit, azaz próbálják a közösségüket aktívan tartani.

A Telegram csatornájukon 5000+ követővel rendelkeznek, ami duplájára nőtt múlt évhez képest.

A hálózat teljes hashrátája mintegy 3.19 TH/s, a bányászati nehézsége 452 000.

2019. szeptember 23-án az aktív címek száma 265, az újonnan generált bitcoin diamond címek száma 56. Összehasonlításképp a Bitcoin hálózaton a mai napon több mint 322 000 aktív cím volt és 149 000 új címet generáltak.

A Bitcoin Diamond valóban messze van a Bitcoin metrikáitól, nem rejti véka alá bizonyos fokú centralizáltságát, azonban egy niche piacon szép sikereket érhet el, és ha az eddig népszerűsége és felhasználhatósága kitart, szép jövő állhat előtte.


 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.