Az AI kriptovaluták és a bennük rejlő potenciál

A mesterséges intelligencia kifejezést először 1956-ban használta John McCarthy, a Stanford Egyetem matematikai logikával foglalkozó professzora. Közel 70 évvel az intelligens gépek és azok programozása után ott tartunk, hogy a középiskolások számára az AI és a ChatGPT írja a beadandók nagy részét.

A 2022 novemberében szó szerint berobbanó AI-láz a kriptovaluta piac legforróbb narratívájaként van emlegetve, az NVIDIA részvénye leuralja a tőzsdét és egyes előrejelzések szerint az AI-piac túlszárnyalhatja az arany piacát is. Mit várhatunk az AI kriptovalutáktól?

A mesterséges intelligencia (AI) ipara

A mesterséges intelligencia (AI) olyan számítástechnikai tudományterület, mely arra törekszik, hogy a számítógépek és rendszerek az emberi intelligenciához hasonló képességekre tegyenek szert, mint például a problémamegoldás, a tanulás, a nyelvi értelmezés, az előrejelzés és a döntéshozatal. Az AI célja, hogy megkönnyítse és optimalizálja az emberi életet és a munkát számos területen.

A Google Trends adatai alapján világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az AI, ugyanakkor nem volt ez mindig így. Az első áttörést a mainstream médiában a Sam Altman féle OpenAI hozta meg, mely a ChatGPT-vel többmillió felhasználó életét teszi könnyebbé napról napra. A 2022 novemberében berobbanó automatizált kommunikációs eszköz 2 hónap alatt érte el a 100 millió felhasználót, mellyel átadta a múltnak a TikTok 9 hónapos rekordját.

Az AI iránti világszerte mért érdeklődés, forrás: Google Trends

Ezzel egyidőben került felkapásra minden AI-val foglalkozó cég, projekt vagy kriptovaluta, melyek közül érdemes kiemelni az NVIDIA Corporationt. Az NVIDIA részvényárfolyama (NASDAQ: NVDA) 2022 novembere óta hatszorosára nőtt és a világ harmadik legnagyobb cége lett a maga 2263 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával. Azáltal, hogy a mesterséges intelligenciának mérhetetlen mennyiségű GPU-ra van szüksége, az NVIDIA a piac nélkülözhetetlen szereplője lett azáltal, hogy kiszolgálja az AI infrastruktúrát.

Az AI kriptovaluták megjelenése

Az AI kriptovaluták megjelenésére nincs egy konkrétan definiált dátum, ugyanakkor az iparág legnagyobb képviselői, mint például a The Graph, a FetchAI vagy a Render már az előző bikapiacon is itt voltak. Ezek a projektek mesterséges intelligenciát implementálnak egy decentralizált, nyílt forráskódú környezetbe, ahol modellek és alkalmazások folyamatos tesztelése zajlik. A hagyományos emberi intelligenciát igénylő feladatok (adatfeldolgozás, előrejelzés, döntéshozatal) mellett olyan AI-infrastruktúrát is ellátnak, mint a decentralizált GPU szolgáltatás vagy a historikus tranzakciók tanulmányozásán alapuló automatikus kereskedés.

Az AI kriptovaluták esetében érdemes megjegyezni, hogy a piaci minták tanulmányozása, előrejelzése és automatizált futtatása mindenképp növelheti a hatékonyságot, ugyanakkor a biztonság növekedésére nincs egyértelmű garancia – csupán a blokklánc átláthatósága. Az adatgyűjtési folyamat során a rendszerek először azonosítják a trendet, előrejelzést készítenek, majd bizonyos feltételek teljesülése esetén – melyeket az okosszerződések hivatottak ellenőrizni – teljesülnek. A historikus mintákat pedig folyamatosan elemzik és tanulják.

A CoinGecko adatai alapján az AI kriptovaluták nagyjából 26 milliárd dollárt tesznek ki jelenleg, ez nagyjából a teljes kriptovaluta piac 10%-a. Révén, hogy egy rendkívül felkapott és nagyon fiatal iparágról van szó, az AI kriptovaluták árfolyama halmozottan ki van téve a piaci körülményeknek. A Dune Analytics elemzőportál szerint most már jó ideje az AI kriptovaluták képviselik a leginkább felkapott narratívát a piacon, mellyel olyan szereplőket is maguk mögé utasítanak, mint a mémcoinok, a DeFi, a GameFi vagy a Layer1-ek.

A FET, az AKT és az RNDR teljesítménye a teljes piaci kapitalizációhoz képest, forrás: TradingView

A TradingView grafikonján is remekül látszik, hogy a leginkább felkapott AI kriptovaluták, vagyis a FET, a RNDR vagy az AKT messze túlteljesítik a teljes kriptovaluta piac növekedését. Ebben az is közrejátszik, hogy ezek a projektek rendkívül nagy esésen vagy friss listázásokon vannak túl.

A legígéretesebb AI kriptovaluták

Nehéz éles határvonalat húzni, hogy mitől lesz egy kriptovaluta AI-hoz kapcsolódó digitális eszköz. Az AI definíciójából eredeztethetően a gépi tanulás és döntéshozatal mellett az AI infrastruktúra decentralizált biztosítása lehet egy támpont, mint például a GPU szolgáltatás. Nézzük meg, mely AI kriptovaluták vezetik jelenleg a piacot:

  • NEAR Protocol (NEAR): A NEAR Foundation 2017-ben hozta létre a projektet azzal a céllal, hogy megreformálja és integrálja a Web3 internetet. A NEAR piaci kapitalizációja 7,65 milliárd dollár, AI kötődését az NVIDIA-val ápolt szoros együttműködésének köszönheti, melynek hála zökkenőmentesen integrálja az adatelemzést és önálló tanulást a NEAR Tasks-on belül. A NEAR árfolyama jelenleg 7,15 dollár, egyes előrejelzések szerint jövőre elérheti a 35 – 50 dolláros tartományt.
  • Fetch ai (FET): A Fetch egy decentralizált platform, mely lehetővé teszi egy új, digitális gazdaság felépítését, főkönyvet biztosít az autonóm gépek közti kommunikáció lebonyolítására és rögzítésére az ellátási lánc teljes szakaszában. A Fetch 2024 márciusában jelentette be, hogy összeolvad a SingularityNET-tel és az Ocean Protocol-lal létrehozva az univerzális AI projektet, mely az ASI tokenre fog hallgatni.
  • Render (RNDR): A Render már az előző bikapiacon is itt volt közöttünk, azonban az áttörést csak idén tavasszal érte el. A decentralizált GPU szolgáltató lehetővé teszi, hogy a világszerte szabad GPU-kapacitással rendelkező felhasználók számítási teljesítményt biztosítsanak az ezt igénybe vevők számára. Elon Musk nyilatkozata alapján ma már könnyebb kábítószerhez jutni, mint GPU-kapacitáshoz, szóval a Render jó eséllyel nagy növekedés előtt állhat. A RNDR árfolyama jelenleg 10 dollár, a Finbold elemzése szerint jó eséllyel hamarosan átlépi az 5 milliárd dolláros piaci kapitalizációt.
  • Bittensor (TAO): A Bittensor 2023 tavaszán került listázásra a CoinMarketCap-en, árfolyama azonban csak 2023 októberében robbant fel. A Bittensor célja egy decentralizált számítási hálózat és platform biztosítása a felhasználók számára, hogy AI-t használhassanak különböző alkalmazási területekre. A Bittensor fejlesztői és kutatói ezáltal hozzáférnek az AI algoritmusokhoz és modellekhez, melyeket megoszthatnak egymással és felhasználhatják saját projektjeikben.

Az AI piac jövője

Kétség sem fér hozzá, hogy egy rendkívül felkapott iparágról van szó, melynél nem tudunk a historikus ismeretekre támaszkodni. Az AI piac jelenleg 300 milliárd dollár körüli értéket képvisel (ennek nagyjából 10%-a az AI kriptovaluták piaca), a Statista előrejelzései szerint azonban 2030-ra a piac átlépheti a 15 000 milliárd dollárt, mely innen még legalább 52-szeres növekedés. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy az AI kriptovaluták piaca meghatározó lehet a következő bikapiacok során.

Habár nem szabad a historikus növekedési ütemből jövőre vonatkozó következtetést levonni, az on-chain analitikusok, a fundamentális elemzők és a kriptoközösség is egyetért abban, hogy az AI kriptovalutákba és az innovációba való fejlesztés jó döntés lehet. Az előbb említett kriptovaluták mellett még érdemes lehet az AIOZ Netowk-re, az Arkham-ra és a PAAL AI-ra is odafigyelni, melyek jóval kisebb kapitalizációval rendelkeznek, ezáltal kockázatosabbak is.