A META lehet az AI jelenlegi piaci ciklusának sötét lovasa?

A Meta Platforms, Inc. részvényei volatilitást mutattak a 2024 első negyedéves eredményei után. Azonban erős pénzügyi teljesítménye, stratégiai befektetései és részvényesi kezdeményezései révén jól pozicionálta magát a jövőbeli növekedésre.

Erős pénzügyi teljesítmény és stratégiai befektetések

A Meta első negyedéves eredményei azt mutatják, hogy a vállalat képes fenntartani a robusztus növekedést. A bevételek 27%-kal nőttek éves összehasonlításban. Az egy részvényre jutó eredmény meghaladta a Wall Street várakozásait. A vállalat masszív felhasználói bázisa, több mint 3,2 milliárd havi aktív felhasználóval, páratlan alapot biztosít a jövőbeli terjeszkedéshez és bevételszerzési lehetőségekhez.

AI és VR technológiákba való befektetés

A Meta jelentős befektetései a mesterséges intelligencia (AI) és a virtuális valóság (VR) technológiákba előnyös helyzetbe hozzák a vállalatot a következő generációs számítástechnikai platformok terén. Ahogy ezek a technológiák kiforrnak és széles körben elterjednek, a Meta jelentős hasznot húzhat korai piaci előnyéből és kiterjedt kutatás-fejlesztési erőfeszítéseiből.

Bár a Reality Labs divízió jelenleg veszteségesen működik, hosszú távon új bevételi forrásokat nyithat meg és növekedést generálhat, ahogy a metaverzum koncepció egyre nagyobb teret nyer.

A Meta részvények alulértékeltek a nagy technológiai versenytársakhoz képest

Annak ellenére, hogy a Meta piaci kapitalizációja 1,27 billió dollár, – ami kisebb, mint az Apple (3,29 billió dollár), a Microsoft (3,32 billió dollár), az Alphabet (2,17 billió dollár) és az Amazon (1,90 billió dollár) piaci kapitalizációja – a Meta részvényei 2024-ben jobban teljesítettek, mint a szélesebb piac.

A Meta részvényei az év eleje óta 41%-kal emelkedtek, szemben az S&P 500 15%-os növekedésével. Emellett a Meta P/E aránya 28,7, ami alacsonyabb, mint az Apple-é (33,3), a Microsofté (38,7) és az Amazoné (51,3). Ez arra utal, hogy a Meta részvényei a versenytársaikhoz képest viszonylag alulértékeltek lehetnek.

Részvényesi kezdeményezések és jövőbeli kilátások

A Meta nemrégiben bejelentette története első negyedéves osztalékát, amely részvényenként 0,50 dollár, és egy jelentős, 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is engedélyezett, ezzel jelezve elkötelezettségét a részvényesi érték növelése iránt.

Ezek a fejlemények növelték a kereskedési aktivitást. A napi forgalom 13,06 millió részvényt ért el, amely jóval meghaladja a 3 hónapos átlagot, amely 6,51 millió részvény volt.