Az AI korszak pénzügyi rendszere nem az lesz, amit sokan vártak

Balaji Srinivasan amerikai befektető az AI korszak pénzügyi rendszerét vette górcső alá.

Beléptünk az AI-korszak előszobájába

Balaji Srinivasan szerint, a mesterséges intelligencia korszakában a pénz kriptovalutává válik. Ez digitális szűkösséget biztosít, ami kiegészíti az AI digitális bőségét.

„A mesterséges intelligencia digitális bőséget hoz, de nem tesz mindent bőségessé. A kriptovaluták megadják a digitális szűkösséget, és kiegészítik az AI bőségét. Tehát a mesterséges intelligencia után a pénz kriptopénz kesz” – részletezte.

Amikor a pénz kriptovalutává válik

Balaji Srinivasan, a technológiai és kriptovaluta szektor kiemelkedő alakja az X közösségimédia-platformon egy hosszú bejegyzésben osztotta meg gondolatait a kriptovalutáról és a mesterséges intelligenciáról (AI). Srinivasan elismert vállalkozó, befektető és gyakran osztja meg gondolatai gazdasági témában. Társalapítója a Counsyl cégnek, a Coinbase kriptotőzsde technológiai igazgatója volt, és partnerként dolgozott az Andreessen Horowitz (a16z) kockázatitőke-társaságnál.

„A mesterséges intelligencia után a pénz kriptovalutává válik” – kezdte.

Srinivasan feltette a kérdést: m ilyen lesz a pénz a generatív AI és a robotika után? A válasz egyszerű: maga a pénz kriptovalutává válik, éppúgy, mint az intelligencia elektromossággá.

Érvelésében öt kulcsfontosságú pontot osztott meg.

Először is azzal érvelt, hogy a kriptovaluták bizonyíthatóan véges természetűen a mesterséges intelligencia bőséges korszakában. Ez a szűkösség előnyös, mivel a szűkös kriptoeszközök felhasználhatók az emberi identitás ellenőrzésére az egyre jobban elterjedő mesterséges intelligencia-eszközök között, amelyek képesek az emberi viselkedést utánozni.

Másodszor részletezte, hogy a pénz hídként működik a gazdaság különböző szereplői között. Míg a egyének művelei, például a kezed mozgatása vagy egy robot mozgatása nem igényel fizetést, a mások tulajdonában lévő robotokkal való interakció továbbra is szükségessé teszi a pénzügyi tranzakciókat. Ilyen lehet például egy olyan eset is, amikor adatot kell küldenie egy zár feloldásához.

Harmadszor, Srinivasan azt állítja a szűkösség biztosítja a pénz folyamatos jelentőségét. Míg a szűkösség bizonyos formái, mint például a helyhez kötött háztartási robotok, mint a mosógépek, eltűnhetnek. Helyüket mobil robotok vehetik át ezeket a funkciókat. A szűkösség általános fogalma azonban továbbra is megmarad – jegyezte meg. Továbbá kiemelte, hogy továbbra is szűkösek lesznek a robotok építéséhez szükséges ellátási láncok és az AI-adatközpontok működtetéséhez szükséges atomerőművek. Ezek az ellátási láncok elsősorban Kínában és Ázsiában találhatók, így ezekben a régiókban a pénz értékes.

„A mesterséges intelligencia korában a szűkösség legfontosabb formája a kulcs a robotok irányításához. Ezek is kriptovaluták lesznek, mert a web3-as háttérrendszerek, mint a Bitcoin és az Ethereum, sokkal magasabb szintű biztonságot nyújtanak, mint bármely web2-es rendszer” – hangsúlyozta a Coinbase korábbi technológiai igazgatója összegezve.