Mi a gond a bitcoin árfolyam előrejelzésekkel?

Ha röviden szeretnénk válaszolni rá: mert semmi értelmük. De meg kell tölteni a pixelpapírt, szóval lássuk, miért is probléma éjjel-nappal az árfolyam előrejelzésekkel foglalkozni.

Ahány influenszer, portál, guru, elemző, annyi árfolyam

A kriptoszektor influenszerek fele abból él, hogy belövi a saját célárfolyamát, amire serényen bólogat vagy no-no-no-zik a követőtáboruk. Ezzel próbálva egyfajta autoritást, a hozzáértés ködét projektálni, miközben mindenki csak tanulja a ‘szakmát’, hiszen még alig telt el 10 év. A probléma, hogy vannak akik hetente új éves célárfolyammal rukkolnak elő, szükség van az érdeklődés fenntartására olcsó előrejelzéseikkel, csak azért, mert vagy hirtelen bedőlt a stock-flow modelljük, vagy nem úgy reagál az indikátorukra az árfolyam, ahogy azt szépen felrajzolták előtte. 50-50%.

Egy másik bibi ezzel, hogy pontosan azokat az embereket vonzzák a szektorba, akik csak azt akarják látni, hogy a bitcoinnal mekkorát dagadhat majd pénztárcájuk. Nem igazán érdekli őket, hogy ez elsősorban egy technológiai innováció, amelyre építve potenciálisan a társadalmunk és vállalkozásaink szerkezete is újraformálható (decentralizálható), hogy a kormányok beavatkozásának ellent álló értékőrző/fizetőeszköz/hálózat/közösség/Farmville token/akármi, szűk látókörük arra nem elég, hogy mélyebben elmerüljenek a fehér könyv szépségeiben, vagy az opensource fejlesztési környezet és önkéntes gazdaság kihívásaiban vagy épp a játékelméleti részében.

A nemzetközi (továbbá a BitcoinBázis is) kriptomédia erre még rá is tesz egy lapáttal, ami minden nap megír egy újabb üveggömb sztorit arról, hogy ez a Novogratz, az a McAfee épp most mennyinek látja 2020 végén a BTC árfolyamát. Megírják, mert erre kattint a nép. Pedig ha lenne reality check ezeknél a kriptós oldalaknál, akkor rájöhetnének, hogy a nem túl adekvát szerencsejátékosokat, forexeseket, opciózókat, drifterekek, gazdagodj meg gyorsan scammereket és ponzizókat vonzzák tömegesen a szektorba, már ha egy ilyen karakterisztikájú nocoiner egyáltalán feltéved az oldalukra/oldalainkra, sem pedig azokat, akik látják benne az iparágakon átgyűrűző társadalmi és gazdasági innovációt, a forradalmian új (vagy csak az idő homályából feltörő) életszemlélet/mentalitás csíráját.

Vajon akkor is a centralizált tőzsdék lennének a szektor legdominánsabb szereplői, ha a média (mainstream és niche egyaránt) nem foglalkozna orrba-szájba az árfolyammal? Kétes. Lehet akkor inkább előtérbe kerülnének a Wasabik, az RSK-k, a BIP-ek, Lightning dappok, a Schnorr vagy más olyan témák, melyek fundamentálisan igyekeznek a kriptók ügyét előrébb vinni. Előtérbe kerülne a politikai, társadalomtudományi, játékelméleti része, a kódolás és a garázshack-kultúra. Kevésbé izgalmas sokaknak, tény, de tán segítene azokat megragadni, akik nem minden reggel a CoinMarketCap bámulásával kezdik a napjukat.

A fenti szösszenet a szerző magánkritikája és nem feltétlenül tükrözi a BitcoinBázis szerkesztőségi véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük