Mi a különbség a Windows és a Windows Server között?

A Microsoft több ágon is fejleszti operációs rendszer termékcsaládját, annak ún. asztali és szerver változatát is párhuzamosan kínálja. Első pillantásra a két rendszer egészen hasonlónak tűnhet, de mégis jelentős különbségek tapinthatóak. A sima Windows a normál, mindennapi használat során jeleskedik, míg a Windows Servernek folyamatosan sok számítógépet, fájlt és szolgáltatást kell kezelnie és kiszolgálnia.

A Windows és a Windows Server hasonlóságai

Ha egymás mellett elindítanánk a két Windowst, akkor elsőre akár össze is keverhetnénk a kettőt: ugyanúgy néz ki az asztaluk, ugyanaz a Start gomb, sőt, még a feladatnézet gombjuk is ugyanaz. Azonos rendszermagot használnak, teoretikusan ugyanazokat a szoftvereket futtathatják: mindkettőre telepíthető például a Google Chrome, a Microsoft Office, vagy bármilyen egyéb szoftver is.

Eltérések a Windows és a Windows Server között

A hasonlóságok itt véget is érnek. A Microsoft az asztali Windowst olyan asztali számítógépekre és notebookokra tervezte, amely előtt most is ülsz, a Windows Servert ezzel szemben olyan kiszolgáló gépek, szerverek számára, amelyek olyan szolgáltatásokat futtatnak, amelyekhez az emberek elsősorban hálózaton keresztül férnek hozzá.

Bár a Windows Server rendelkezik asztali opcióval, a Microsoft azt ajánlja, hogy a Windows Servert grafikus felhasználói felület nélkül telepítsük (vagy távolítsuk azt el). Ebben az esetben ugyan csak egy parancssorral dolgozhatunk, ugyanakkor így nagymértékben csökkenthetőek a szerver futtatásához szükséges erőforrások.

Mi a különbség a Windows és a Windows Server között?

A Windows Server speciális funkciói

Ha engedélyezve van a GUI, a Windows Server betöltése után pillanatokkal elindul a Server Manager program, amely megmutatja az első egyértelmű különbséget a két operációs rendszer között. Itt olyan kiszolgálóspecifikus funkciókat adhatunk hozzá, mint a Windows telepítési szolgáltatások, a DHCP szolgáltatások és az Active Directory tartományi szolgáltatások.

Ezek a funkciók lehetővé teszik az operációs rendszer távolról történő telepítését más gépekre, statikus IP-címek létrehozását az ügyfélgépek számára, a hálózati tartomány vezérlését más számítógépek tartományhoz való csatlakozásához, valamint tartományi felhasználók létrehozását. Az ilyen funkciók natívan nem állnak rendelkezésre a sima Windowst használók számára.

Különbségek az árazásban

Ha egy nagyobb magyar szoftveráruházban ellenőrizzük, hogy mennyibe kerül a két eltérő célra fejlesztett operációs rendszer, ott is jelentős különbséget fogunk tapasztalni: láthatjuk, hogy a normál Windows naprakész verzióját 10 ezer forint körüli összegért vehetjük meg, míg a Windows Server Essentials alapverziója éppen tízszer ennyibe kerül. A további, ennél szélesebb funkcionalitást kínáló Standard vagy Datacenter verziók még ennél is drágábbak.

Egyszerű felhasználóként érthető módon általában nincs szükségünk a drága Windows Server kibővített hálózati képességeire, ezért választhatjuk bátran a normál Windows is. Üzleti felhasználóként azonban könnyen felmerülhet a Windows szerveroldali operációs rendszere iránti igény, ebben az esetben érdemes megkeresnünk, hogy milyen forrásból tudjuk azt a legkedvezőbb áron beszerezni.

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett hirdetés és a BitcoinBázis szerkesztősége nem vállal felelősséget a fent leírtakért. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése fokozottan javasolt.***