Mi áll a többmilliárdos bevétel és a kiberbiztonsági cégek iránti kereslet hátterében?

2021-ben egymás után döntötték meg éves rekordjaikat a kiberbiztonsági cégek az általuk kínált szolgáltatások iránti megnövekedett kereslet és az iparágat felölelő innovációs környezetnek köszönhetően. A nemrégiben közzétett felmérés szerint a személyes adataink védelmét szolgáló vállalatokba áramló finanszírozás a 2020-as éves szinthez képest 136%-kal, azaz 29,3 milliárd dollárra nőtt – szemben az előző évi, 12,4 milliárd dolláros bővüléssel. A felvásárlások teljes volumene továbbá elérte a 77,5 milliárd dollárt, ami 294%-os növekedést jelent a 2020-as naptári évhez képest.

Elemzők szerint több trend is mozgatja a szálakat: számos vállalat például bővítette a kiberbiztonsági szolgáltatásokra szánt költségvetését, ami jelentősen megnöveli az iparág bevételét. Ami pedig a kisebb cégeket illeti, a digitális világgal járó fenyegetettség súlyosbodásával, igyekeznek egyre több szakemberrel bővíteni az információbiztonságot szolgáló területeiket. Bob Ackerman, az AllegisCyber Capital kiberbiztonsági cég alapítója szerint a tartós növekedéshez nagy mértékben hozzájárul az innovációs tevékenységek iránti étvágy. Ma már nemcsak a nagyobb vállalatok fektetnek energiát a fejlődésbe, hanem számos informatikai óriás is, amelyek folyamatosan igyekeznek erősíteni a biztonsággal kapcsolatos hírnevüket.

A technológiai óriások kiberbiztonságra éheznek

Az előző évben számos technológiai vállalat, többek között az Accenture, a Cisco, a Deloitte, az IBM, a Mastercard, a Microsoft és a Schwarz Group is, teljes erőbedobással fektetett ismertebb kiberbiztonsági cégekbe. Azt sem söpörhetjük továbbá a szőnyeg alá, hogy az utóbbi időben dollármilliók áramlanak a kisebb szárnycsapásokat végző startupokba is. Kelly Shortridge, a Fastly felhőplatform vezető terméktechnológusa ugyanakkor úgy gondolja, a befektetőknek különösen óvakodniuk kell a startupok „mesterséges intelligenciával” kapcsolatos mindenféle állításaitól.

A szakértők szerint a kockázati tőkebefektetők is felfigyeltek az iparág kínálta lehetőségekre a digitalizáció előre nyomulása következtében. A Proofpoint céget például több mint 12 milliárd dollárért vette meg Thoma Bravo magántőke-befektetési vállalat, a Mimecast e-mail biztonsági céget pedig közel 6 milliárd dollárért vásárolta meg a Permira nevezetű brit kockázati és magántőke társaság.

Érzékelhető, hogy a cégek legtöbbje meglátta a kiberbiztonságban rejlő értéket” – mondta Tony Massimini, a Frost & Sullivan tanácsadó cég vezető iparági elemzője – Folyamatosan egyre nagyobb cégeket vásárolnak fel, majd szárnyaik alá vonják őket. Néha pedig meghagyják azt is, hogy úgy működjenek tovább, mint eddig – annyi különbséggel, hogy most már magántulajdonba vannak. Lehetővé teszik például számukra, hogy a tőzsde nyomása nélkül folytassák le az ügyleteiket.”

Ha már a szabadmozgásnál tartunk, a Forescout vezérigazgatója, Wael Mohamed szerint az ilyesfajta üzleteléssel nem az az elsődleges céljuk, hogy tőzsdére vigyék a megvásárolt vállalatot, hanem az innovációs tevékenységhez szükséges feltételek bebiztosítása.

Mire számíthatunk a jövőben?

Számos olyan terület létezik, amely megigényelné az éhes befektetési óriások jószívűségét és innovatív tevékenységek bővülését. A lista élén az ipari vezérlőrendszerek (ICS) és az operatív technológiák (OT) állnak – lényegében azok az eszközök és rendszerek, amelyek a kórházi berendezésektől kezdve a vízerőműveken át a nagyüzemekig mindent irányítanak. Az adatok „fegyverré válása” elkerülése érdekében pedig nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a felhőbiztonságra; a szoftverek és a termékek ellátási láncaira; no meg persze a nyílt forráskódú szoftverek védelmére is.

Ken Gonzalez, a NightDragon munkatársa szerint a kiberbiztonság iparágában bízók körében „létezik egy küldetéstudat, amely egyedülálló ezen a piacon, és pontosan ez vonzza azokat az embereket, akik meg akarják védeni az életüket, a vállalatainkat és az országunkat”. Ne feledjük ugyanakkor, hogy egyetlen platform sem képes önmagában megoldani minden problémát:

A következőt mondom mindig az iparágban dolgozó kollégáimnak: A rosszfiúk? Sokkal jobban együttműködnek, mint mi. Hihetetlenül jók az osztozkodásban. Hihetetlenül jól tudnak kooperálni” -tette hozzá – Rendkívül innovatívok. Ahhoz pedig, hogy mi is előrébb jussunk… nekünk is ki kell találnunk, hogyan működhetnénk ugyanígy.”